Mljekari najavili nove prosvjede za 11. lipnja: "Ministar Jakovina nas je izvarao"

OGORČENI zbog odluke kako će otkupne cijene mlijeka ostati iste do rujna te neisplate državnih poticaja, mljekari su najavili nove prosvjede.

"Udruga proizvođača mlijeka Osječko-baranjske županije zbog nemara hrvatske Vlade i Ministarstva poljoprivrede za obiteljska poljoprivredna gospodarstva, a naročito proizvođače mlijeka, odlučno najavljuje prosvjede za 11. lipnja. Cijena mlijeka na europskom tržištu je vrlo niska i da bi proizvođači mlijeka mogli opstati potrebno je smanjiti vrlo visoke ulazne troškove proizvodnje koji iz dana u dan rastu, a cijena mlijeka ih ne prati. Upravo reprogrami kredita i smanjenje ulaznih troškova su bili obećani u Sporazumu koji smo potpisali u veljači, ali nas je ministar Jakovina izvarao i nije održao svoju riječ, te apsolutno ništa nije odrađeno od onoga što je bilo dogovoreno Sporazumom i zbog toga moramo reagirati", poručuju mljekari u najavi prosvjeda.

"Proizvođači mlijeka su u vrlo teškoj situaciji i bez brzih interventnih mjera neće moći izdržati još koji mjesec. Država ih je nagovarala da založe svoju imovinu i da podižu visoke kredite za izgradnju skupih farmi, moderne mehanizacije i muzne opreme, te im unazad nekoliko godina okrenula leđa. Nitko nije mogao podići kredit bez investicijskog plana, elaborata koji je morao biti potpisan od strane Selekcijske i Savjetodavne službe, koje su garantirale cijenu od 3,70 kuna po litri u narednih 10 godina, odnosno za vrijeme trajanja kredita. Osim toga, u investicijski plan su bili uključeni i podaci o broju proizvedene teladi i junica u razdoblju kredita, te poticaji po junici i teletu, kojih sada nema. Država je proizvođačima uskratila mnogo stvari, koje je garantirala svojim potpisom, te su upravo zbog toga danas proizvođači mlijeka u velikim problemima", navode.

"Tražimo da se u Saboru donese zakon za odštetu proizvođačima mlijeka zbog opstanka sela i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava"

"Kako bi uhvatili daha i nastavili proizvoditi domaće mlijeko, od Ministarstva poljoprivrede i Vlade zahtijevamo sljedeće:

1. HITNU ISPLATU PREMIJA ZA MLIJEKO

2. PUNI IZNOS POTICAJA PO MUZNOJ KRAVI - poljoprivredne agencije nisu obavile svoj posao korektno, te zbog toga proizvođači mlijeka nisu krivi za kazne kojima su im uskraćeni poticaji

3. SMANJIVANJE ULAZNIH TROŠKOVA SVIM POLJOPRIVREDNIM PROIZVOĐAČIMA - plavi dizel, zakup zemljišta, repromaterijal

4. ISPLATA KAPITALNA ULAGANJA DO 50 posto - država je samo pogodnim velikim firmama isplatila kapitalna ulaganja u iznosu od 50 posto, a obiteljska poljoprivredna gospodarstva su dobila samo do 20 posto ili ih uopće nisu dobila.

Razliku isplate kapitalnih ulaganja tražimo kako bi proizvođači izašli iz blokade i bankama podmirili zatezne kamate, kako bi sačuvali svoju imovinu, te nastavili proizvodnju. Tražimo od države odštetu za sve proizvođače mlijeka, naročito za one koji su ostali bez svoje imovine i koji su, ne svojom krivicom ostali bez farmi, te tražimo od svih političkih opcija da se u saboru donese zakon za odštetu proizvođačima mlijeka zbog opstanka sela i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava", zatražili su mljekari.

"Ovim putem pozivamo sve poljoprivredne proizvođače i Udruge da nam se pridruže u prosvjedima jer je situacija na terenu neizdrživa. Bez smanjenja visokih inputa i hitnih interventnih mjera ostati ćemo bez jako puno obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava", poručuju mljekari za kraj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.