Mohamed Morsi, kandidat Muslimanske braće, novi je predsjednik Egipta

Foto:

MOHAMED MURSI novi je predsjednik Egipta, javljaju strane agencije. Naime, Mursi je kao kandidat Muslimanske braće osvojio 51.73 posto glasova, dok je njegov protukandidat Ahmed Shafiq imao 48,27 posto glasova.

Podsjetimo da je vladajuće Vrhovno vijeće oružanih snaga (SCAF) formalno obećalo da će izabranom predsjedniku predati moć do kraja lipnja.  No unatoč tom obećanju objavljena je deklaracija kojom si vojska osigurava da i nakon izbora ima premoć nad zakonodavnim tijelima i da ima kontrolu nad donošenjem novog ustava. Time je vojska efektivno zadržala zakonodavnu moć, kontrolu nad proračunom i ustavotvornim procesom.

Naglasimo kako nakon pobune naroda nazvane "Arapsko proljeće" u Egiptu je s vlasti 11. veljače prošle godine svrgnut dugogodišnji predsjednik Hosni Mubarak. Val "demokratizacije" je zahvatio i druge zemlje regije te su i u njima pali mnogi dugogodišnji vođe, ali proces tranzicije se odvija sporo, a mnogi strahuju da će sada na vlast u tim državama doći islamističke stranke.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.