Na pomolu rješenje krize u SAD-u: Senat bi trebao podići granicu zaduživanja do 15. veljače

Foto: Guliver image/Getty images

DEMOKRATSKI i republikanski senatori rade na fiskalnom dogovoru kojime bi se dopustilo zaduživanje SAD-a najmanje do sredine veljače i omogućilo vladi financiranje do sredine siječnja, po izvoru bliskom pregovaračima, čime bi se okončala i dvotjedna blokada vlade SAD-a.

Okvir koji nije dovršen i još bi se mogao mijenjati odredio bi i održavanje novog kruga pregovora o smanjenju deficita kojima bi se pokušalo doći do dogovora do kraja godine.

Izvor koji je tražio ostati neimenovan rekao je da se pregovarači još uvijek dogovaraju hoće li 15. veljače biti čvrsti krajnji rok odobrenja za prekoračenje granice zaduživanja ili će se ministarstvu financija dopustiti "izvanredne mjere" kojima bi produžilo mogućnost zaduživanja i nakon tog datuma, kao što se dogodilo i u nedavnoj prošlosti.

Savjetnici u Kongresu predviđaju da bi čelnik senatske većine Harry Reid i vođa republikanaca u senatu Mitch McConnell mogli postići dogovor u utorak popodne po mjesnom vremenu

Taj dogovor okončao bi dvotjednu blokadu vlade i njime bi se dopustilo zaduživanje SAD-a najmanje do sredine veljače te vladi omogućilo financiranje do 15. siječnja.


"Opći okvir je tu", rekao je republikanski senator Bob Corker. Po njegovim riječima, razgovori se nastavljaju i on smatra da će plan biti finaliziran u utorak. Bijela kuća je priopćila da istječe vrijeme za dogovor jer će postojeći plafon američkog zaduživanja biti dosegnut u četvrtak.

"Postigli smo ogroman napredak", rekao je Reid u ponedjeljak navečer. "Nadamo se dobroj sreći... možda će sutra biti sjajan dan. Ali još nismo tamo." McConnell je također pozdravio postignut "važan napredak".

Djelomična blokada vlade, zbog koje je 350.000 djelatnika savezne administracije bilo prisiljeno otići na neplaćeni dopust, počela je 1. listopada nakon što Kongres nije usvojio prijedlog zakona o privremenom financiranju vlade. Ako Kongres ne odobri mjeru za povećanje iznosa novca za koji će se vlada moći zadužiti, administracija predsjednika Baracka Obame, kako tvrdi, neće moći platiti svoje račune, a kada država postane insolventna to je katastrofa za gospodarstvo.

Obama odgodio sastanak s čelnicima Kongresa

Sastanak predsjednika SAD-a Baracka Obame s čelnicima u Kongresu o dogovoru kojime bi se omogućio rad vlade i podigla granica zaduživanja SAD-a odgođen je jučer kako bi se Senatu dalo vremena, priopćila je Bijela kuća u ponedjeljak.

Obama se u ponedjeljak popodne trebao sastati s čelnikom senatske većine Harryjem Reidom, vođom republikanaca u senatu Mitchom McConnellom, predsjednikom Predstavničkog doma Johnom Boehnerom, glavnim republikancem u Washingtonu, i čelnicom demokrata u Predstavničkom domu Nancy Pelosi.

"Predsjednikov sastanak u 15 sati s čelništvom dvije stranke odgođen je kako bi se čelnicima u senatu dalo vremena da ostvare važan napredak prema rješenju kojime bi se podigla granica zaduživanja i omogućio rad vlade", priopćila je Bijela kuća.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.