Nadbiskup Marin Barišić opet izbjegao sud: Crkva za nestalih 10 milijuna kuna doznala iz medija?!

Foto: FAH

NADBISKUP splitsko-makarski mons. Marin Barišić nije danas došao na ročište u splitski Trgovački sud na parnicu kojom Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Baške Vode traži poništenje kupoprodajnog ugovora s tvrtkom Sunčani Bast. Sutkinji je nadbiskup poslao ispričnicu, odnosno, pisanu izjavu.

"Najljubaznije molim sud da prihvati pismeni iskaz. Imam velike svakodnevne obaveze posebno oko blagdana Svetog Dujma i nemam saznanja o kupoprodaji zemljišta", napisao je nadbiskup.

Nadbiskup: Nisam izdao nalog da se zemljište proda

Fra Šimu Nimca, koji je sklopio kupoprodajni ugovor u ime Župe, nadbiskup je vidio samo jednom kada je iznio prijedlog da se crkva u Baškoj Vodi proširi.

"Nisam izdao nalog da se zemljište proda, a fra Šime Nimac nije poštivao proceduru za prodaju zemljišta", naveo je nadbiskup Barišić.

Uredujuća sutkinja danas nije donijela odluku hoće li odustati od pozivanja nadbiskupa, već je zadužila zastupnika tužitelja da do idućeg ročišta planiranog u srpnju mjesecu dostavi tko je ovlašten za zastupanje Nadbiskupije.

Barišić je bio pozvan kao svjedok i u kaznenom postupku pa također nije došao. Sudac Slavko Lozina zadovoljio se njegovim pojašnjenjem da je za sve poslove bio zadužen generalni vikar Nadbiskupije.

Smijenjeni vikar: O nestanku novca doznali smo iz medija 

Don Ivan Čubelić bio je vikar punih 15 godina, a smijenjen je nakon što su se o aferi raspisali mediji. Čubelić je svjedočio i na suđenju fra Šimi Nimcu, a pojavio se i danas u Trgovačkom sudu.

Kazao je kako su svi poslovi Nadbiskupije bili pod njegovom ingerencijom, a prisjetio se i kako je fra Šime Nimac tražio način da proširi crkvu u Baškoj Vodi.

"To je bila isključivo njegova želja. Htio je nešto kopati ispod zemlje, rušiti zidove, ja sam mu rekao da mi donese nekakvo idejno rješenje", kazao je don Čubelić.

Pojasnio je kako je jedino generalni vikar mogao izdati suglasnost za ugovore, a u slučaju prodaju terena u Baškoj Vodi to nije bio slučaj.

"Zakoniti zastupnik Nadbiskupije bio sam ja, a o nestanku novca doznali smo iz medija", kazao je don Čubelić, koji je nakon smjene prekomandiran za župnika u Zagvozdu.

Zvuči nevjerojatno da crkveni velikodostojnici ništa nisu znali o fra Šiminim operacijama, jer novac sa računa pokupio je u srpnju 2012. godine, dok su se mediji o aferi raspisali tri mjeseca kasnije.

 

 

 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.