Nije ni počelo, a već odgođeno: Obrana zatražila izuzeće suca u slučaju Jadroplov

Foto: Arhiva

NIJE NI počelo, a već je odgođen početak suđenja u slučaju Jadroplov! Suđenje je ponovno trebalo započeti jer je dosad uredujući sudac Marijo Franetović avancirao na mjesto potpredsjednika Općinskog suda u Splitu pa su mu predmeti raspoređeni drugim sucima. Predmet je zadužio sudac Vuko Adžić Katalinić, koji je odmah zatražio izuzeće jer mu je otac dugogodišnji prijatelj sa drugooptuženim Ratko Božićem, vlasnik Split Ship Managementa, no to nije prihvatio predsjednik suda Goran Čolak.

Sumnja u pristranost

Posve očekivano, izuzeće je danas zatražio odvjetnik Vinko Gulišija, branitelj prvooptuženog Nikše Giovanellija, smatrajući da će sudac Adžić Katalinić kod svake odluke voditi računa da se nešto pogrešno ne shvati i protumači.

"Moguće je da će sudac željeti pokazati da nije pristran, a time bi doveo okrivljenike u nepovoljan položaj. Jedna strana će biti uvijek nezadovoljna i sumnjati u pristranost", naveo je odvjetnik Gulišija, koji smatra da su razlozi zbog kojih je sudac Adžić Katalinić tražio svoje izuzeće posve opravdani.

Zatražio je da o izuzeću odluči viši sud, jer je predsjednik Čolak već donio odluku da Adžić Katalinić i dalje sudi Jadroplov.

Tužilaštvo uvjereno u objektivnost suca

Tužiteljica Snježana Žarković suprotstavila se zahtjevu odvjetnika Gulišije. Smatra, naime, da nije naveo nikakve razloge koji bi doveli u pitanje postupanje suca Adžić Katalinića. Sa žaljenjem je konstatirala da obrana sumnja u suca koji se dosad pokazao objektivan i profesionalan.

Nakon dulje vremena u ovom slučaju se ponovno pojavio odvjetnik Edo Deković. Odnedavna u ovom predmetu opet zastupa Božića. Nije imao pisanu punomoć, pa je Božić potvrdio usmeno da ga on zastupa. Pridružio se zahtjevu kolege Gulišije.

Sudac Adžić Katalinić donio je rješenje kojim odgađa raspravu na neodređeno dok se ne odluči o zahtjevu za izuzećem.

Ovakav početak bio je očekivan, a nije najjasnije kako od 20-ak sudaca Kaznenog odjela Općinskog suda u Splitu ovaj predmet dopao baš suca Adžić Katalinića, kojem je otac prijatelj sa okrivljenikom.

Nikša Giovanelli, optuženik kojem suci nisu htjeli suditi

Optužnica protiv Giovanellija i Božića dignuta je daleke 2000. godine i dosad nije donijeta ni nepravomoćno presuda. Slučajem se bavio najprije sudac Zoran Kežić, a predmet je 2007. godine zadužio sudac Franetović nakon što je Kežić prešao na Županijski sud. Franetović je zakazao čitav niz rasprava, ali je malo od toga uspio održati. Krunskog svjedoka Zvonka Toulu nije uspio saslušati pune tri godine zbog raznih manevara obrane i izbjegavanja suda od strane Nikše Giovanellija, koji je nakratko prošle godine završio i u disciplinskom pritvoru kako bi se osigurali uvjeti za nastavak rasprave.

Slučaj je pokrenuo upravo Toula koji je krajem 90-ih otkrio da je Jadroplov bildao svoju bilancu lažnim štetama koje je isplatilo Croatia osiguranje. Toula kaže da će krivotvorenja svih 50-ak računa dokazati za tri sata, no problem je što je Općinskom sudu u Splitu to u ovih 15 godina, koliko je optužnica na snazi, nemoguća misija. Zastara tek što nije nastupila.

Zanimljivo je svakako da se u u drugom predmetu Jadroplov koji se vodi protiv Giovanellija i Frane Mitrovića, bivšeg direktora Splitske banke i člana NO Jadroplova, dogodila slična situacija sa sucem.

Naime, sudac Mlađan Prvan, koji je zadužio spis nakon ukidanja nepravomoćne osuđujuće presude, također je tražio izuzeće jer je kao vaterpolo sudac bio u prilici upoznati i družiti se sa okrivljenicima, Mitrovićem, koji je bio predsjednika Sportskog društva Jadran i Giovanellija, koji je kao direktor Jadroplova financirao Jadran. Predsjednik Županijskog suda Marijan Miletić također je odbio zahtjev za izuzećem, smatrajući da se radi o profesionalnom, a ne prijateljskom odnosu, pa se može očekivati da obrana na prvoj raspravi zatraži izuzeće suca.

Predmet tog postupka je oko pola milijuna kuna štete koju je Mitrović napravio peglajući karticu Jadroplova za privatne potrebe.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.