Nijemci sve zaduženiji: Svaki deseti punoljetnik u prosjeku duguje po 32 tisuće eura

Foto: Shutterstock

SVAKI deseti punoljetni građanin Njemačke je prezadužen a broj zaduženih građana je u porastu, pokazalo je istraživanje ekonomskog instituta "Creditreform".

U usporedbi s prošlom godinom je broj zaduženih povećan za 90.000 i sada iznosi 6,7 milijuna. Prosječna zaduženost iznosi 32.600 eura.

Broj osoba koje se susreću s "trajnim poteškoćama u ispunjenju financijskih obveza" porastao je s 9,81 na 9,90 posto.

"Mnogi su si previše priuštili"

Broj prezaduženih najviši je od 2008. kada je u jeku globalne gospodarske krize po prvi put zabilježen osjetni porast broja prezaduženih u Njemačkoj. Kako je priopćio "Creditreform" posebice zabrinjava broj "teških slučajeva prezaduženosti".


"Mnogi su si previše priuštili", komentirao je glasnogovornik "Creditreforma" Michael Bretz podatak po kojem su posljednjih godina mnogi u jeku gospodarskog uzleta u zemlji ostvarivali materijalne želje koje su godinama stajale "u pričuvi" a mnoge nove nabavke su bile realizirane putem potrošačkih kredita.

"Creditreform" propoznaje "eroziju kulture štednje" u Njemačkoj što je posebice vidljivo iz smanjenog zanimanja građana za dodatne oblike mirovinskog osiguranja.

Prema statistikama najzaduženiji grad u Njemačkoj je Bremerhaven (20,41 posto) a najniža stopa zaduženosti (između 3,5 i 4,5 posto) se bilježi u bavarskim gradovima Erlangenu, Eichstaedtu i Schweinfuehrtu.

Dijelovi Njemačke u kojima vlada najviša stopa nezaposlenosti, poput spomenutog Bremerhavena ali i gradova Ruhrske oblasti bilježe i najveći postotak prezaduženih pojedinaca.