Noam Chomsky: Islamsku državu je stvorilo američko udaranje maljem po krhkom iračkom društvu

Foto: Guliver image/Getty images

AMERIČKI lingvist, filozof, povjesničar, pisac i politički aktivist Noam Chomsky, poznat po svom kritičkom stavu prema vanjskoj politici SAD-a i modernom kapitalizmu, ekstremno lijevim stavovima te mnogim spornim izjavama vezanima uz rat koji se vodio na području bivše Jugoslavije - od one da je "masakr u Srebrenici preuveličan" do one da su "snimke srpskih logora falsificirane", u jednom od najnovijih intervjua je prokomentirao novu globalnu terorističku opasnost - Islamsku državu (IS).

Chomsky, poznat po tome što ima čvrsto definirano mišljenje o gotovo svakoj političko-ratnoj temi u bližoj povijesti, u intervjuu za TruthOut, američki ljevičarski portal koji od 2001. godine djeluje kao "alternativa mainstream medijima", optužio je SAD za nastanak radikalne džihadističke skupine ISIL (Islamska Država Iraka i Levanta).

"Ova situacija je katastrofa za SAD, ali je prirodan rezultat američke invazije"

"Pojava ISIL-a i generalno širenje radikalnog džihadizma je poprilično prirodan ishod američkog udaranja maljem po krhkom iračkom društvu, koje se jedva držalo zajedno nakon desetljeća američko-britanskih sankcija koje su bile toliko pogubne da su uvaženi međunarodni diplomati koji su ih proslijedili UN-u podnijeli ostavke u znak prosvjeda, ističući kako su iste `genocidne`.

Jedan od najuvaženijih američkih mainstream analitičara Bliskog istoka, bivši operativac CIA-e Graham Fuller, nedavno je napisao kako smatra da je SAD jedan od ključnih stvoritelja ISIL-a. SAD nije planirao stvaranje ISIL-a, ali su američke destruktivne intervencije na Bliskom istoku i rat u Iraku bile osnovni uzroci rađanja ISIL-a.


Smatram da je u pravu. Ova situacija je katastrofa za SAD, ali je prirodan rezultat američke invazije. Jedna od posljedica američko-britanske agresije bila je rasplamsavanje sektaških sukoba koji sada razbijaju Irak na komade, i koji su se proširili cijelom regijom, uz strašne posljedice", naveo je Chomsky u intervjuu kojeg su brojni "alternativni" ljevičarski mediji prenijeli pod naslovom "SAD je iznjedrio fundamentalističkog Frankensteina na Bliskom Istoku".

"Ukrajina je zasigurno sljedeća zrelo voće koje se SAD nada ubrati sa stabla"

Chomsky je između ostalog kazao i kako se vjerski fanatizam širi i na Zapadu, dok se demokracija urušava te kako je SAD "živi primjer" toga.

Osim na stanje u Iraku i Siriji, Chomsky se osvrnuo i na situaciju u Pojasu Gaze, ali i Ukrajini, gdje opet kao glavnog krivca vidi SAD koji "širi svoju dominaciju". "Ukrajina je zasigurno sljedeća zrelo voće koje se SAD nada ubrati sa stabla", kazao je poručivši kako je "SAD korijen trenutne krize u Ukrajini".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.