Nomofobija u porastu: Da li je i vas strah razdvojiti se od svog mobitela? Saznajte jeste li ovisni

REZULTATI novog istraživanja koje je OnePoll proveo za britansku tvrtku SecurEnvoy, strah od razdvajanja od mobitela, stanje poznato pod nazivom nomofobija, u sve je većem porastu.

Ispitivanjem tisuću Britanaca, čak 66 posto njih priznalo je kako strahuje od razdvajanja od mobitela, što je 13-postotni porast u odnosu na slično istraživanje provedeno prije četiri godine.

Što je još zanimljivije, 41 posto ispitanika rekao je kako sa sobom nosi i drugi mobitel, kako bi mogli biti apsolutno sigurni da će , u slučaju da izgube prvi mobitel, biti dostupni i moći se spojiti na internet, piše Digital Trends.

Ako ne nađemo način za smanjenje ovisnosti o mobitelima, nomofobija će i dalje rasti

Detaljnijim uvidom u rezultate istraživanja otkriva se kako se, u usporedbi s 61 posto muškaraca, 70 posto žena osjeća tjeskobno kada su bez mobitela. Međutim, istraživanje je pokazalo da su muškarci ti koji će prije sa sobom nositi dva mobitela, zbog čega su vjerojatno i manje anksiozni jer se u slučaju gubitka jednog mobilnog uređaja i dalje mogu mogu spojiti u mrežu.

U slučaju razdvajanja od mobitela hladan će znoj u većini slučajeva najprije obliti pripadnike mlađih generacija, a 77 posto mladih u dobi od 18 - 24 godine reklo je kako bi bili zabrinuti da su odvojeni od svog telefona. Ta brojka ima smisla stoga što je upravo ta dobna skupina odrastala uz ubrzani tehnološki razvoj i dostupnost brojnih mobilnih uređaja.

Ovisnika o pametnim telefonima sve je više. Jeste li među njima?

Sve brojke dobivene ispitivanjem testne skupine ukazuju da će , osim ako ne nađemo način kojim bi se smanjila naša ovisnost o mobilnim uređajima, nomofobija uzimati sve više "žrtava".


Zaboravite brzu hranu, video igrice i reality TV. Nova najgora pošast koja u posljednje vrijeme hara svijetom ovisnost je o smartphoneovima.

Ovisnika o pametnim telefonima sve je više, nas zanima kako se vi osjećate kad zametnete svoj mobitel, ili kada on nenadano prestane raditi? Postanete li mrzovoljni, mijenjate li raspoloženja i tjeskobni ste, ili udahnete s olakšanjem i posvetite se nekoj aktivnosti koju ste zbog prčkanja po svom sjajnom touchscreenu već dulje vrijeme odgađali?

Kako biste saznali spadate li među ljude koji su beznadno ovisni o svojim telefonima, pročitajte popis deset najvećih znakova "mobilne ovisnosti":

1. Koristite mobitel dok ste na WC-u.

Ovo je jednostavno - pogrešno. Ali ne zbog higijenskih razloga. Ako svoj smartphone koristite dok ste na WC-u, sami ste sebe opljačkali i oduzeli si mogućnost zadnjeg utočišta od smetnji. Okaljali ste čovjekovu posljednju utvrdu samoće time što ste u jednadžbu uveli ekvivalent računalu. Ni pet minuta ne možete bez emaila? Stvarno?

2. Osjetite velik nalet panike kada dodirnete džep (ili dno torbe) i shvatite da ga nema. Ne radi se o gubitku telefona, samo ste ga ostavili kod kuće. Što će pobogu misliti vaši Facebook prijatelji? Ili oni s Twittera? Duboko udahnite, primite se posla. Život će biti sasvim ok tih par sati dok ste razdvojeni.

3. Kada sretnete nekog tko ima isti telefon kao vi, to vam postane jedina tema razgovora.

Ovu stavku ne treba pretjerano pojašnjavati. Ako je telefon jedino o čemu s nekim možete pričati, uistinu bi trebali preispitati svoje mentalno zdravlje, svoju ovisnost, i svoj društveni život.

4. Slomili ste ga, i osjećate se kao da ste ostali bez prijatelja. Ali stvarno.


Bilo da vam u trenutku kada ga 37. put u posljednjih sat vremena vadite iz džepa padne na pločnik i razbije se, ili upadne u fontanu, ili ne daj bože WC školjku, ne možete prestati razmišljati o toj strašnoj najcrnjoj nesreći, iznova vrtite čitav događaj u glavi, prisjećate se svih vrijednih i nezamjenjivih digitalnih sadržaja koje ste na njemu imali, udarate sami sebi jer ste bili toliko glupi i nepažljivi da dopustite da se takva tragedija dogodi.. Ukratko, kada simptomi postanu slični onima PTSP-a, vrijeme je da nastavite sa svojim životom.

5. Puna baterija jedva izdrži dan. Nakon pranja zubiju i umivanja prije spavanja, ljubimca uključujete na punjenje. Sutra ga čeka nova tjelovježba.

6. Štedite na kavi poslije posla ili cigaretama, kako biste platili mjesečni račun.
Deset kuna za kavu svaki dan, puta 30 dana... Poznata vam je ta logika?

7. O svom telefonu čitate na istom tom telefonu.

Ipak morate znati sve o njemu. Što sve može. I što je novo. I kako da...

8. Alarmi vam govore što i kada trebate raditi baš sve u svom životu.

Treba li vam alarm koji će vas obavijestiti da je došlo vrijeme da pustite telefon iz ruke i malo se opustite? Zavaljate u pjenušavu kupku? Provozate na biciklu? Prošećete na kiši?

9. Instalirali ste više od 30 aplikacija. I, sve ih koristite. Svaki dan. Pa čak i onu kojom možete pratiti napredak vašeg digitalnog drveća.

10. Više ste potrošili na dodatke nego na sam telefon.
Punjač za automobil, različita zaštitna futrola za svaki dan u tjednu. Rezervna baterija... Šteta što vam silan trošak i svi ti dodaci neće koristiti kada za šest mjeseci kupite novi i bolji model koji je upravo izašao na tržište, jer, morate ga imati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.