Ovako gulimo turiste: Za krivo parkiranje šaljemo im kazne od 350 eura

Foto: Michael/Flickr

NAJVEĆI njemački i europski automobilski klub ADAC javlja o pritužbama tisuća svojih članova zbog kazni za nepropisno parkiranje u Hrvatskoj.

Članovi pritom ne osporavaju početni iznos izrečenih kazni u visini od 10 do 40 eura već troškove njemačkih odvjetnika i hrvatskih javnih bilježnika koji zastupaju interese "Pulaparkinga" a mogu doseći i do 150 eura.

Prema pravilima, ukoliko vlasnik automobila odmah ne plati kaznu "Pulaparking" potraživanje ostvaruje preko njemačkih odvjetničkih tvrtki, primjerice u Berlinu ili Gelsenkirchenu. Njemački odvjetnici pronalaze prekršitelje i naplaćuju kaznu, zajedno s, prema mišljenju kluba, previsokim naknadama do 150 eura.

Cijena kazne i postupka naplate strelovito rastu ukoliko prekršitelj ne plati nakon zahtjeva odvjetnika, pa oni prijavu vraćaju u Hrvatsku gdje je ovjerava javni bilježnik i izdaje nalog za prisilnu naplatu koja se potom ponovno šalje u Njemačku. Iznos kazne, zajedno s troškovima postupka u tom trenutku raste do 285 eura. Ukoliko se kazna ne plati niti nakon trećeg potraživanja konačan iznos može doseći i 350 eura, navodi ADAC.

Iz kluba tvrde da njemački odvjetnici nenaplaćena potraživanja šalju našim javnim bilježnicima čak i ako su kazne plaćene, te članovima savjetuju da u roku od osam dana podnesu žalbu na postupak naplate za koji nema presedana na njemačkim ili hrvatskim sudovima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.