PR-ovci okreću leđa plagijatoru Skoki: "To je neprofesionalno i neprihvatljivo"

Foto: Srednja.hr

UPRAVNI odbor Hrvatske udruge za odnose s javnošću (HUOJ) nije zadovoljan načinom na koji se Sud časti te udruge pozabavio slučajem Bože Skoke, koji je plagirao kolumnu Borisa Dežulovića.

"Upravni odbor ima za potrebu istaknuti kako je Sud časti promptno reagirao u ovom slučaju. Međutim, Upravni odbor drži da je Sud časti propustio cjelovito obuhvatiti ovo pitanje, jer se nije očitovao o kritikama dr. sc. Stanka Andrića vezanima uz drugi, novinarski tekst dr. sc. Bože Skoke", mišljenje je Upravnog odbora HUOJ-a u kojem sjede Ivan tanta, Marina Halužan, Ana Smoljo Josić i Andreja Barberić.

Podsjećamo, Skoko je u prvom broju studentskog lista Global, kojeg izdaje Fakultet političkih znanosti na kojem je zaposlen, objavio kolumnu koja je očigledno plagijat pet godina starog Dežulovićevog teksta. Aleksandra Kolarić, predsjednica HUOJ-a, zatražila je da se ovim slučajem pozabavi Sud časti te organizacije, u kojem inače sjedi i Skoko, koji je bio izuzet iz odlučivanja.

Skoko se branio tvrdnjama da Dežulovića nije svjesno plagirao, odnosno da je njegove teze prepisao iz nepotpisane "forvarduše" koju je dobio e-mailom. U ovakvom obrazloženju Sud časti HUOJ-a nije vidio ništa sporno, te je slučaj time za njih završen. Protiv takve odluke Suda časti pobunila se upravo šefica HUOJ-a Kolarić, a sada se u cijelu priču uključio i upravni odbor strukovne organizacije PR-ovaca.

"Upravni odbor HUOJ-a smatra da je u javnosti prisutna praksa plagiranja u cijelosti neprofesionalna i neprihvatljiva, bez obzira radi li se o znanstvenim, stručnim ili novinarskim tekstovima. Etički kodeks HUOJ-a jasno postavlja standarde etičnosti i profesionalnog djelovanja kao poželjnog modela ponašanja stručnjaka za odnose s javnošću. Vrijednost osobne odgovornosti kao prihvaćanja posljedica za naše postupke jedna je od temeljnih vrijednosti ovog Kodeksa, kao i načelo profesionalne neovisnosti koje uključuje provjeru pouzdanosti i točnosti podataka prije upotrebe i distribucije.

HUOJ se svojim djelovanjem zalaže za integritet, kreativnost i inovativnost te visoku profesionalnost u svim aspektima poslovanja, a naročito inzistira na kulturi javnog dijaloga. Stoga, Upravni odbor HUOJ-a strogo osuđuje svaku vrstu plagiranja u smislu neovlaštenog preuzimanja tuđih ideja, postupaka ili teksta bez odgovarajuće naznake izvora i autora, a s nakanom da se prikažu kao vlastita, ali i javnog dijaloga u kojem se koriste vulgarni i neprimjereni izrazi. Profesionalne vrijednosti stručnjaka za odnose s javnošću trebaju biti utemeljene na poštivanju standarda profesionalne prakse odnosa s javnošću koja se temelji na međusobnom razumijevanju i vjerodostojnosti.

S obzirom da se ovaj slučaj također tiče Hrvatskog novinarskog društva, kao i Fakulteta političkih znanosti te šire akademske zajednice, Upravni odbor HUOJ-a iznenađen je izostankom njihove reakcije", poručuje Upravni odbor HUOJ-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.