Partnerica ubijenog karikaturista: Poznajete li nekoga tko bi umro za svoje ideale? Više ne, jer su svi mrtvi

Screenshot, video: BMFTV.fr

PARTNERICA ubijenog urednika Charlieja Hebdoa, Stephana Charbonniera, Jeannette Bougrab u emocionalnom intervjuu na francuskoj televiziji BMFTV rekla je da je oduvijek znala da će Charb izgubiti život baš kao i Theo Van Gogh, nizozemski karikaturist kojeg je 2004. ubio Islamist.

"Bila sam na sastanku kad sam čula da je bila pucnjava. Poslala sam mu poruku, pa drugu poruku, pa treću. Nije odgovarao pa sam ga nazvala. Nije se javio. Zabrinula sam se jer mi se uvijek javljao. Kad sam došla pred redakciju saznala sam da je mrtav", ispričala je potresena Jeanette.

"Molila sam ga da napusti Francusku, ali on nije želio. Moj partner je mrtav jer je crtao u novinama. Nikad nije želio djecu jer je znao da će umrijeti. Živio je bez straha, ali je znao da će izgubiti život", rekla je utjecajna francuska političarka i bivša ministrica za mlade u vladi Nicolasa Sarkozyja, koja je s karikaturistom živjela tri godine.

Jeannette je rekla da je njen partner umro ponosno, na nogama. "Branio je sekularizam i duh Voltairea. U biti, on je bio plod ideala Republike kakvu smo gotovo zaboravili. Smaknut je sa svojim drugovima, kako ih je nazivao", izjavila je Bougrab, koja je jedva susprezala suze.

Dodala je da bi svi ubijeni karikaturisti trebali biti pokopani na Pantheonu gdje počivaju najveći francuski heroji, kraj Voltairea i Jean-Jacquesa Rousseaua.

Bougrab, kćer alžirskih imigranata, je poznata kao tvrda sekularistica. Žestoka je kritičarka religija, a posebno Islama.

"Danas sam tu, ne kao bivša vladina ministrica već kao žena koja je izgubila voljenog čovjeka kojeg su ubili barbari. Uvijek sam mu se divila i prije nego sam se zaljubila u njega. Divila sam mu se jer je bio hrabar. Mislio je da život sitnica dok je branio svoje ideale. Poznajete li danas ijednog takvog čovjeka? Ne. Zato jer su umrli, upravo su ubijeni', zaključila je Charbova partnerica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.