Pokolj u Norveškoj mogao je biti spriječen: "Policija je sporo reagirala na napade Andersa Breivika"

NORVEŠKA policija mogla je spriječiti bombaški napad u središtu Osla te uhvatiti masovnog ubojicu Andersa Breivika mnogo ranije, prije nego što je usmrtio 69 osoba na otoku Utoya, stoji u službenom izvještaju objavljenom nakon provođenja nezavisne istrage.

Breivik je priznao ubojstva 77 osoba i ranjavanje njih još 240 u bombaškom napadu u središtu Osla te pucnjavi na otoku Utoya prošlog ljeta. Policija je i ranije kritizirana zbog činjenice da im je trebalo previše vremena kako bi stigli na mjesto pokolja. Presuda protiv Breivika trebala bi biti izrečena 24. kolovoza, odnosno za desetak dana.

Istraga je pokazala kako su napadi mogli biti izbjegnuti efikasnom primjenom postojećih mjera osiguranja. U izvještaju se također navodi kako je Breivik mogao ranije biti uhićen na Utoyi.

"Intervencija policije zaista je bila moguća. Počinitelj napada mogao je biti ranije zaustavljen", istaknula je komisija uspostavljena na zahtjev norveške vlade.

Od prvog napada do Breivikova uhićenja prošla su čak tri sata, a ostalo je nejasno zašto se policija nije uputila helikopterima na Utoyu. Kritiziran je i rad sigurnosnih službi, jer mnogi Norvežani smatraju da su Breivikove aktivnosti trebale biti ranije uočene. Breivik je najprije uspio u blizini zgrade norveške vlade parkirati kombi i aktivirati bombu, u čijoj je eksploziji poginulo osam osoba.

Potom je, preobučen u policajca, otišao na otok Utoyu, nedaleko od Osla, gdje je nasumice počeo pucati na sudionike kampa mladih laburista te ubio 69 osoba.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.