Ponovno otvorena istraga protiv Josipa Boljkovca zbog zločina iz 1945.godine

DVA mjeseca nakon što je Ustavni sud ukinuo prvu istragu, protiv bivšeg ministra unutarnjih poslova Josipa Boljkovca otvorena je nova zbog ubojstva 21 civila na području Duge Rese 1945. godine.

Prvu istragu je Ustavni sud ukinuo zato što je vođena prema starom kaznenom zakonu. Boljkovčev odvjetnik Anto Nobilo nam je potvrdio da je bivši ministar danas ujutro ispitan u Zagrebu. "Boljkovac je odgovarao na sva pitanja tužitelja i obrane", kazao nam je Nobilo. Potvrdio je kako Tužiteljstvo ovaj puta nije ponovilo grešku u koracima te se istraga vodi prema novom Zakonu o kaznenom postupku.

"Boljkovac je zadovoljan zbog pokretanja istrage"

"Boljkovac je zadovoljan zbog ponovnog otvaranja istrage zato što je već javno optužen pa želi imati dokument neke pravne institucije da nije kriv", kazao nam je Nobilo. Ovaj puta nije bilo niti spektakularnog uhićenja kakvo smo gledali u studenom prošle godine, jer Državno odvjetništvo nije zatražilo pritvor za 91-godišnjeg Boljkovca.

Podsjetimo, Boljkovac je optužen da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Dugoj Resi, a krivi ga se za likvidaciju 21 civila u svibnju 1945. godine na lokaciji Vidanka-Curak. Sumnja se da je kao povjerenik Okružne Ozne u Karlovcu zapovijedao prvom brigadom KNOJ-a koja je uhitila i strijeljala desetak civila suradnika ustaškog pokreta.

Tada nije radio u okružnoj Ozni

Prije dva mjeseca se Boljkovac branio tako što je rekao da ne poznaje te ljude ni okolnosti pod kojim se taj zločin dogodio i da tada nije radio u okružnoj Ozni, već u kotarskoj Ozni koja nije imala zapovjednu moć nad jedinicama KNOJ-a.

Mnogi su imali primjedbe na način uhićenja Boljkovca kojem su specijalci okupirali kuću i uhitili ga. Kako je bilo predizborno vrijeme, sumnjalo se da je bivši ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko time želio pokazati da se pokreću procesi protiv partizana te na taj način dobiti glasove desničara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.