Predsjednikova poruka prvašićima: Učite, budite vrijedni i razvijajte dobre odnose sa svojim prijateljima

OKO POLA milijuna učenika, od čega 40.000 prvašića, danas sjeda u školske klupe. Pred njima su i neke novine poput zdravstvenog odgoja u školama, a nema više ni zaključivanja ocjena na kraju prvog polugodišta.

Pripazite na djecu u prometu!

Zbog novih sudionika u prometu iz MUP-a apeliraju na vozače da uspore pred školama, gdje se smije voziti najviše 40 kilometara na sat. Također, Viktor Forjan iz MUP-a apelira da se na pješačkim prijelazima stane učenicima i rukom pokaže da sigurno mogu prijeći cestu.

Odgoda početka nastave zbog nezavršenih građevinskih radova

Dijelu učenika praznici su produženi za još tjedan dana. Početak nastave odgođen je u nekolicini škola zbog građevinskih radova koji nisu završili na vrijeme.

"Ušli su u jedan važan dio svog života, obrazovanje, i preporučujem im, učite i budite vrijedni, razvijajte dobre odnose sa svojim prijateljima i prijateljicama jer je to iznimno važno za vaš kasniji život"

Povodom prvog dana škole, hrvatski predsjednik Ivo Josipović uputio je poruku svim prvašićima. "Prvo djetinjstvo, uključujući i školu su vjerojatno najljepši ili jedni od najljepših dijelova naših života bez obzira što su u prvom razredu, tako mali klinci, ako tako mogu reći, rekao bih da od prvog razreda stječu iznimno važna znanja jer škola nije samo mjesto gdje djeca uče, nego i gdje se odgajaju. Ušli su u jedan važan dio svog života, obrazovanje, i preporučujem im, učite i budite vrijedni, razvijajte dobre odnose sa svojim prijateljima i prijateljicama jer je to iznimno važno za vaš kasniji život", uputio je Josipović poruku prvašićima, ali i onima koji ove godine završavaju srednju školu.

"Uh, tada oni ulaze u isto tako jednu novu fazu s drukčijim problemima. Mislim da su oni na neki način možda i žrtve načina kako mi implementiramo Bolonju, o tome bi se puno moglo pričati. U svakom slučaju, onima koji ne kane nastaviti školovanje, želim da pronađu neki posao, a onima koji idu, da odu na ono visoko učilište koje su izabrali jer tu će imati naravno jednu drugu vrstu problema, ali i nove vrlo rekao bih, drage i simpatične izazove, stjecanje novih znanja i prijatelja, novi način života i to je nešto što je vrlo vrijedno iskustvo u životu", poručuje predsjednik.

"Želimo puno uspjeha na početku školske godine"

Uoči početka nastave, pozdrav i dobre želje školarcima stižu iz resornog ministarstva. "Pozdrav svim učenicima, roditeljima, naravno učiteljima, nastavnicima, stručnim suradnicima i ravnateljima. Želimo puno uspjeha na početku školske godine. Zadovoljstvo nam je pozdraviti sve, a pogotovo prvašiće koji će prvi put ove godine sjesti u školske klupe", poručila je Nježić.

I za kraj jedan dobar savjet psihologinje Ivana Čosić svim nastavnicima i roditeljima. "Ono što je jako važno da roditelji i učiteljima u školama ne zaborave da dijete koje postaje učenik i dalje ostaje dijete i da će oni i dalje biti zaigrani i da će im biti važno druženje s vršnjacima i svakako će im trebati vremena da se prilagode na neke zahtjeve koje škola traži od njih", zaključuje Čosić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.