Priveli direktora Medvidovića i bivšeg novinara Mazzocca: Interventna policija silom slomila blokadu

Foto: Ivana Ivanović/Pixsell, Sindikat lučkih radnika

INTERVENTNA policija doslovno je silom slomila blokadu radnika Trajektne luke koji su oko 10 i pol sjeli pred rampu trajekta Marjan i tako onemogućili ukrcaj vozila za Supetar. Nakon što su se prosvjednici oglušili o zapovijed policije da se maknu, pozvana je Interventna policija. Po dva policajca digli su u zrak najprije direktora Trajektne luke Tonija Medvidovića, a potom i bivšeg novinara Voju Mazzocca koji brine o kontaktu s medijima. Dignut je u zrak još jedan radnik, nakon čega su se ostali dobrovoljno razišli.

Direktor Medvidović i novinar Mazzocco bačeni na auto kao u američkim filmovima

Medvidović i Mazzocco prebačeni su do policijskog vozila. Ruke su im stavili na krov, a noge raširili, kako to obično vidimo u američkim filmovima. Ne zna se zbog čega takvo postupanje jer je Mazzocco kazao da neće pružati otpor. Da nije policija možda pomislila da su naoružani pa da ih trebaju dobro pretresti?

Još dok su se vodili pregovori, policija je kazala Medvidoviću i ostalima da se moraju ukloniti jer krše Zakon o javnom redu i miru, odnosno, javnom okupljanju, no Mazzocco im je odgovorio da nije tako jer ih manje od 20 u blokadi. Medvidović je kazao kako samo traži poštivanje zakona.

Na kraju su Mazzocco, Medvidović i još jedan radnik odvedeni u službene prostorije pomorske policije na obradu. Kako doznajemo, najvjerojatnije će ih prijaviti za prekršaj iz članka 6. Zakona o javnom redu i miru, za što je predviđena maksimalna sankcija od 200 DEM.

Radnici Luke šokirani jer ih se uspoređuje sa Jugoslavenskom ratnom mornaricom

Radnici su kazali kako su se odlučili na jutrošnju blokadu revoltirani napisom u kojem je njihovu blokadu usporedilo s blokadom JRM-a iz 1991. godine. Duško Dadić, šef sindikata u Trajektnoj luci, kazao nam je da je to povrijedilo radnike.

"U Trajektnoj luci je zaposleno 30 posto razvojačenih branitelja, i ja sam među njima. Normalno je da su ljudi revoltirani da ih se tako etiketira. Direktor Medvidović sjeo je među radnike i rekao policiji da neće dozvoliti da se njegove zaposlenike odvodi pa su njega prvoga pokupili. Policija je korektna, nemamo primjedbi, mislim da će obrada uskoro biti završena i da će ih pustiti", kazao nam je sindikalist Dadić. 

Policija direktoru Medvidoviću: Uhapšeni ste!

Inače, još nema nikakvog pomaka po pitanju zahtjeva radnika Trajektne luke.

"Želimo da nam se objasni zašto nemamo na zakonu utemeljenu koncesiju te zbog čega su tarife po kojima radimo niže nego u ostalim hrvatskim lukama", kaže Dadić.

Oko 12.30 sati direktor Medvidović dobio je službenu obavijest od policije da je uhapšen. Pomalo bizarno, policija je usred cijele ove strke, ostala bez papira pa nisu imali na što isprintati rješenje o uhićenju. Šef sindikata donirao im je papir da mogu nastaviti dalje s postupkom.

Optužni prijedlog: Bili drski...

Prema informacijama koje smo dobili oko 13.30 sati, policija će podnijeti optužni prijedlog za remećenje reda i mira i kršenje članaka 6. i 23. U prijedlogu se navodi da su se okrivljenici ponašali na osobito drzak način. Nakon obrade, Medvidović i ostali su pušteni. Policija će Prekršajnom sudu proslijediti optužni prijedlog. Ako budu ponovno trebali reagirati, privedene neće pustiti nakon razgovora, već će ih odvesti do suda...  

Medvidović: Ide tužba sudu u Strasbourgu

"Na moj zahtjev da mi izdaju potvrdu da sam bio uhićen, policija mi je kazala da u ponedjeljak dođem u 2. postaju i donesem 20 kuna taksenih maraka pa će mi izdati potvrdu da sam bio uhićen. Isto vrijedi i za ostale privedene. Zbog postupanja prema mojim djelatnicima, bit ću prisiljen zatražiti zaštitu Suda za ljudska prava u Strasbourgu", kazao nam je Medvidović nakon puštanja na slobodu.


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.