Prosvjed radnika HŽ Pružne građevine, Sever prozvao Vladu i Sabor

Foto: Arhiva

TRI SINDIKATA koja djeluju u tvrtki Pružne građevine prozvale su Vladu i Upravu tvrtke zbog nemogućnosti sudjelovanja na izgradnji pruge Dugo Selo - Križevci financirane iz EU fondova. Premijera i resornog ministra smatraju odgovornim za uništavanje poduzeća. Protive se otpuštanjima i smatraju da su najbolja građevinska tvrtka u zemlji. Zalažu se za primjenu austrijskog i slovenskog modela. Slavko Proleta, predsjednik Sindikata infrastrukture poručuje:

"Ne želimo se bazirati samo na ovome dijelu da radimo na onome dijelu što država radi infrastrukturi nego želimo raditi i po okolini jer imamo reference, jer novac iz strukturnih fondova tek treba dolaziti", rekao je Slavko Proleta.

Ivan Forgač, šef sindikata željezničara, tvrdi da Uprava i Ministarstvo prometa i infrastrukture plasiraju laži. Pružne građevine nisu gubitaš, a dobit je u zadnje dvije godine 230 milijuna kuna, tvrdi.

"Kako će pogledati u oči ljudima kad jednom odu s vlasti?"

"U tu tvrtku su u međuvremenu silom gurnuli radnike HŽ infrastrukture kako bi prikazali da su restrukturirali lažnu infrastrukturu i opteretili je još dodatno. Međutim, unatoč tome tvrtka je ostvarila dobit. HŽ infrastruktura ima vrhunske inženjere ima tehnologiju, opremu, mehanizaciju oko 300 milijuna kuna vrijednu i može raditi sve što treba na hrvatskim prugama. Svi čuvaju posao u svim državama za svoje tvrtke", rekao je Ivan Fogač.

Podršku okupljenim radnicima na prosvjedu na Markovu trgu dala je i sindikalna središnjica NHS čiji je čelnik Krešimir Sever prozvao i Vladu i Sabor.

"I ovaj put je top označio točno podne, vjerojatno bi trebao simbolično označiti da je vrijeme da i oni konačno puknu u svojim glavama i da se okrenu svom narodu, svojim radnicima. Kako će pogledati u oči ljudima kad jednom odu s vlasti. No, očito ih nije briga oni su postali svrha samima sebi i stoga je vrijeme da se doista prime posla", rekao je Krešimir Sever.

HŽ Infrastruktura: Nužno je reagirati sada i prilagoditi poslovanje

"Pružne građevine (PG) 95% poslovanja ostvaruju sa HŽ Infrastrukturom  i njihovo poslovanje prati investicijski ciklus HŽ Infrastrukture. Tako poslovni prihodi Pružnih građevina u 2011. iznose 66 milijuna kuna, 2012. 60 milijuna kuna, 2013. 613 milijuna kuna, a 2014. 660 milijuna kuna. Ove godine Uprava Pružnih građevina očekuje pad prihoda na 332 milijuna kuna. Stoga, smatramo da je nužno reagirati sada i prilagoditi poslovanje sada, a ne čekati da se tvrtka financijski iscrpi", stoji u priopćenju HŽ Infrastrukture.


Naglašavaju kako su izradili svoj plan investicija sukladno sredstvima koje ima na raspolaganju, vlastitim i onim iz odobrenih kredita.

"Nastavno na to, čitav niz razvojnih banaka smatra PG i HŽ Infrastrukturu kao jedno društvo te ne dopušta da PG radi na poslovima financiranim kreditima razvojnih banaka.  Kamate razvojnih banaka na kredite su uz maržu od 1%, dok komercijalne banke to rade s maržom 5,5%", pojašnjavaju u priopćenju.

Ističu kako je potrebnu cjelovito sagledati situaciju PG-a kada su u pitanju EU-fondovi.

"Budući da 95% prihoda ostvaruje u poslovanju s HŽ Infrastrukturom, njegovo izdvajanje značilo bi da više ne mogu direktno ugovarati poslove s HŽ Infrastrukturom, što bi pod pitanje dovelo najveći dio poslovanja PG-a, odnosno 332 milijuna kuna. O tržišnoj poziciji PG-a najbolje svjedoči posao u Sloveniji čiji su rezultati sljedeći: 815.000 kn prihoda i 2.350.000 kn troškova. Dakle, izdvajanjem bi se doveo u pitanje veliki dio sigurnih prihoda, a PG bi opet trebao pobijediti na natječaju, što je isto tako upitno. Dakle, stvorilo bi se potpuno nesigurno okružje za PG", piše u priopćenju.

"Vrijednost kolektivnog ugovora u PG-u iznosi 41 milijun kuna"


Smatraju da je restrukturiranje neophodno te da to znači i promjenu dosadašnjeg modela poslovanja. Plan restrukturiranja trebao bi biti dostavljen radničkim vijećima do kraja sljedećeg tjedna. Pozivaju Sindikate da naprave sve što je u njihovoj moći i dođu s konkretnim prijedlozima na plan restrukturiranja.

"Samo vrijednost kolektivnog ugovora u PG-u iznosi 41 milijun kuna, a njime je zajamčen niz dodataka na plaću, 28 dana godišnjeg u prosjeku, treći mirovinski stup, naknada za rad subotom, 100% naknada bolovanja do 42 dana. Pozivamo sindikate da dođu s konkretnim prijedlozima ušteda, jer sa svakim takvim prijedlogom mogu pružiti priliku da se očuva 100 radnih mjesta. Razmislite je li nužno da je broj dana godišnjeg odmora 28, ili on može biti i 20, ako to znači  očuvanje 20 radnih mjesta. I najmanji detalj može napraviti razliku.
 
Nadalje, potencijal postoji i u HŽ Infrastrukturi, gdje je vrijednost kolektivnog ugovora 250 milijuna kuna. Pozivamo sindikate da uđu u nove pregovore o kolektivnom ugovoru i da zajednički stvorimo bazu za osiguravanje više posla za Pružne građevine i posljedično očuvanje radnih mjesta.

U sklopu plana restrukturiranja bit će ponuđene dobre otpremnine, u prosjeku oko 150.000 kn neto (300.000 kn ukoliko je riječ o radnicima koji su izgubili zdravstvenu grupu). Jedan od ciljeva plana restrukturiranja je i dizanje produktivnosti PG-a. Trenutačno PG ostvaruje 304.000 kn po zaposlenome, dok ŽGP Ljubljana ostvaruje prihod od 1.017,000 kn po zaposlenome. Dakle, prostor za poboljšanje je ogroman. Isto tako, plan restrukturiranja planira smanjenje rada podizvođača koji su prošle godine ostvarili 120 milijuna kuna prihoda od PG-a.

Restrukturiranje je neophodno za život i budućnost PG-a, sa ili bez privatizacije. Pozivamo sindikate da dođu i s prijedlogom radničkog dioničarstva u tvrtci. Naš cilj je spasiti PG i omogućiti mu da normalno posluje. Sindikati su naši parteri i pozivamo ih da se počnu i partnerski ponašati i preuzmu odgovornost jer prostora je puno za napraviti ogromne pomake", stoji u priopćenju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.