Radnici TPP-a iz Šibenika najavljuju prosvjed: Traže zaostale plaće i ostavku Uprave

Foto: FAH

RADNICI Tvornice prešanih proizvoda (TPP), jedne od tvornica nekadašnjeg Šibenskog TLM-a, danas su na spontanom okupljanju najavili prosvjedni mimohod šibenskim ulicama koji će održati u ponedjeljak, 17. studenog, s početkom u 10 sati.

Radnici ističu četiri zahtjeva – nastavljanje proizvodnje, isplatu dviju zaostalih plaća, ostavku Uprave, te odgovor na pitanje što je s ulaganjima koja su prema kupoprodajnom ugovoru obvezujuća za vlasnika - Fintrust, tvrtku kćer Eurisa iz Beča.

Predsjednik Hrvatskog sindikata metalaca Zdravko Burazer izjavio je Hini da vlasnik TPP-a ima nekoliko dana za očitovanje o zahtjevima radnika, u protivnom 170 zaposlenika i onih koji su na otkaznom roku će u pratnji građana Šibenika, koji su im spremni iskazati podršku, promarširati od zgrade Policijske uprave u šibenskoj Mandalini, preko zgrade suda i DORH-a, do gradske i županijske uprave.

U TPP-u je proizvodnja stala prije mjesec i pol dana jer je nestalo sirovine, radnici su poslani kućama i rečeno im je da ne dolaze, a da im nitko iz Uprave ili ostalih rukovoditelja nije pojasnio što se događa i na koliki rok je odgođena proizvodnja, rekao je sindikalac.

Burazer: Upozoravali smo na opasnost gubitka preko 130 radnih mjesta!

Radnici predvođeni sindikatom već su u nekoliko navrata upozoravali na probleme TPP-a, nastavlja Burazer, no baš nitko nije reagirao na činjenicu da je u pitanje dovedeno 130 radnih mjesta, a 36 ljudi je već dobilo otkaze.


Najviše je razočaran, kaže, time što nije reagirala gradska vlast na čelu s gradonačelnikom Željkom Burićem, koji nije kontaktirao radnike, nije im izrazio podršku niti se zanimao za njihovu situaciju, kao da se ništa ne događa.

Nitko ne traži da se gradonačelnik miješa u vlasničke odnose, ali kada je riječ o tvrtki koja je značajna ne samo za grad već i za čitavu regiju, mogao je makar nazvati ili kod mjerodavnih institucija urgirati da se preispita koliko Fintrust poštuje preuzete obveze, ističe Burazer.

Na pitanje koliku bi štetu Šibeniku u sadašnjim teškim vremenima prouzročilo gašenje TPP-a, Burazer odgovara kako nitko to još uvijek ne može pojmiti.

Riječ je, kalkulira sindikalac, o stotinama milijuna kuna, jer osim benefita koji se izračunava u plaćama za djelatnike, na tvornicu je naslonjen niz drugih manjih tvrtki, a gdje su još komunalni doprinosi, porezi... Osim toga, nijedna druga tvrtka neće moći zamijeniti TPP i u današnja vremena zaposliti toliko djelatnika.

Sutra moguć razgovor s lokalnim poduzetnicima

Burazer će pokušati doći do visokih državnih dužnosnika koji se okupljaju sutra u Solarisu na skupu predstavnika lokalnih samouprava i poduzetnika, no sumnja u efekte eventualnih razgovora.

Pisao je, napominje, već i ministarstvima gospodarstva, financija, rada i poduzetništva, ali nitko ga nije shvatio ozbiljno.

Ako tako bude i ovoga puta, radnici će u ponedjeljak izići na ulice, pri čemu pozivaju sve Šibenčane da im se pridruže i pokažu svoje stajalište o poslovnoj politici TPP-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.