Rastrošni Zmajlović niže afere, samo na parking potrošio pola milijuna kuna previše

Foto: Hina

U MINISTARSTVU zaštite okoliša i prirode unatoč krizi ponašaju se kao pijani milijarderi, dokazala je Državna revizija.

U Izvješću o obavljenoj reviziji poslovanja ministarstva Mihaela Zmajlovića u prethodnoj godini, između ostalog se navodi kako je na parkiranje potrošeno 10 puta više novca nego što je to bilo potrebno. Na taj problem je Državni ured za reviziju upozorio i godinu ranije, ali su se iz Ministarstva na to oglušili.

"Državni ured za reviziju je predložio koristiti mjesečne povlaštene parkirališne karte u cilju racionalnijeg korištenja proračunskih sredstava", stajalo je u nalazu revizije za 2012. godinu da bi se u ovoj utvrdilo kako je s propustima Zmajlovićevo ministarstvo nastavilo i ove: "Mogućnost korištenja mjesečne povlaštene parkirališne karte nije iskorištena".

Tako je Zmajlovićevo ministarstvo umjesto potrebnih 61.200 kuna na parkiranje u 2013. godini potrošilo čak 10 puta više - 612.000 kuna. Da su poslušali Državni ured za reviziju, uštedjeli bi više od pola milijuna kuna.

Umjesto da potroše 10 puta više, mogli su uštedjeti 550 tisuća kuna

"U okviru rashoda za zakupnine i najamnine su ostvareni rashodi za zakup (rezervaciju) parkirališnih mjesta u iznosu 612.000,00 kn. U odnosu na prethodnu godinu navedeni rashodi su povećani za 415.000,00 kn ili 210,7 %. Od siječnja 2013., Ministarstvo plaća zakup (rezervaciju) za 17 parkirališnih mjesta u sjedištu Ministarstva.

Rashodi za zakup parkirališnih mjesta su ostvareni na temelju ugovora zaključenog s Gradskim uredom za prostorno uređenje, izgradnju, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Grada Zagreba.

Ugovoreno je plaćanje zakupnine u iznosu 3.000,00 kn, za rezervirano parkirališno mjesto u II. Zoni, što je 51.000,00 kn mjesečno za 17 parkirališnih mjesta, odnosno 612.000,00 kn godišnje. Visina zakupnine je utvrđena na temelju odredbi Pravilnika o korištenju javnih parkirališta (Službeni glasnik Grada Zagreba 9/11, 10/11 i 12/11) i Zaključka o visini i načinu plaćanja naknade za uporabu rezerviranih parkirališnih mjesta (Službeni glasnik Grada Zagreba 7/08 i 9/08).

Za parkiranje službenih vozila, Ministarstvo može koristiti mjesečnu povlaštenu parkirališnu kartu za pravne osobe u iznos u 300,00 kn. Povlaštene uvjete parkiranja za pravne osobe te mogućnost popusta u visini 15,0 %, za jednokratno plaćanje godišnje zakupnine, Ministarstvo nije iskoristilo.

Uz pretpostavku da je Ministarstvo u 2013. koristilo povlaštenu parkirališnu kartu za pravne osobe, umjesto rezervacije parkirališnih mjesta, rashod za zakup parkirališnih mjesta bi za 2013. iznosio 61.200,00 kn, umjesto 612.000,00 kn, što je ušteda od 550.800,00 kn.

Državni ured za reviziju nalaže racionalno korištenje proračunskih sredstava te predlaže za službena vozila korištenje mjesečne povlaštene parkirališne karte", stoji u nalazu Državne revizije za 2013. godinu.

Neracionalno trošenje opravdali - preseljenjem

"Na prijedlog da se za zakup parkirališnih mjesta koriste mjesečne povlaštene parkirališne karte te nalog za racionalno korištenje proračunskih sredstava, Ministarstvo navodi da se intenzivno radi na postupku preseljenja kako bi se smanjili rashod i za zakupnine i najamnine te troškovi zakupa parkirališnih mjesta", odgovorili su iz Zmajlovićevog ministarstva Državnoj reviziji, iako nije jasno kakve veze bacanje novca tijekom protekle dvije godine ima s planom da se u dogledno vrijeme presele u Zagreb Tower. Povlaštene mjesečne parkirališne karte nije se moglo nabaviti do preseljenja?

Kad je riječ o preseljenju u luksuzne urede na najvišem, 22. katu Zagreb Towera, zanimljivo je za istaknuti da je Državna revizija Zmajloviću još prošle godine preporučila da se zbog smanjenja troškova preseli u neki prostor u državnom vlasništvu: "U cilju smanjenja troškova zakupa poslovnih prostora, Državni ured za reviziju je predložio zajedno s Agencijom za upravljanje državnom imovinom, pronaći mogućnost korištenja poslovnih prostora u vlasništvu Republike Hrvatske".

> Zmajlović se pogubio u vlastitim lažima: Preseljenje u Zagreb Tower pet milijuna kuna skuplje


Ne zna se tko je vozio tri službena automobila i potrošio više od 113 tisuća kuna na gorivo

Iako je Državni ured za reviziju još lani naredio Ministarstvu zaštite okoliša i prirode vođenje evidencije o korištenju službenih vozila, i u prošloj su utvrđeni propusti: "U pojedinim slučajevima evidencije o korištenju službenih vozila i nadalje nisu vođene".

"Prema pomoćnim evidencijama, Ministarstvo je u 2013. koristilo 51 službeno vozilo. Za korištenje službenih vozila vode se putni radni listovi, osim za tri vozila za koja nije razvidno, na koji način se koriste, tko ih koristi, ni tko odobrava korištenje tih službenih vozila. U 2013. troškovi goriva za navedena vozila iznosila su 113.609,00 kn", stoji u nalazu Državne revizije.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.