Razbijen lanac prostitucije u BiH: Bivši specijalac poduzetnicima podvodio maloljetnice iz Hrvatske

BIVŠI specijalac Petog korpusa armije BiH iz Cazina Senad Tahirović i poznati ginekolog iz Velike Kladuše Enver Pehlić uhićeni su zbog sumnje da su trgovali maloljetnicama radi prostitucije.

Tahirović i Pehlić uhićeni su jučer u akciji banjalučke Regionalne kancelarije Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA), koja je radila na razbijanju lanca međunarodne trgovine ljudima. U akciji je uhićeno više osoba koje će nakon kriminalističke obrade biti puštene na slobodu. S obzirom da osumnjičeni ne mogu ometati istragu koja se provodi, a nekima od njih su od ranije određene mjere zabrane, Tužiteljstvo BiH nije predlagalo mjeru pritvora za osumnjičene.

Neimenovani izvor je za Nezavisne novine izjavio da je Tahirović u svoje kafiće "Sport" i "Alf" u centru Cazina dovodio maloljetnice iz Hrvatske i brojnih gradova u Bosni i Hercegovini. Po danu bi radile kao konobarice, a noću pružale seksualne usluge klijentima i bogatim poduzetnicima.

U Tahirovićevim maloljetničkim bordelima radile su djevojčice iz Hrvatske, Gradiške, Banovića, Kaknja, Tuzle te sa područja Unsko-sanskog kantona. Bordeli su se, kako pišu Nezavisne, nalazili svega stotinjak metara od sjedišta Policijske uprave.

Ginekolog Envera Pehlića sumnjiči se za nasilno i nezakonito prekidanje trudnoća. Ginekolog je priveden zbog sumnje da je u svojoj privatnoj ordinaciji obavljao pobačaje maloljetnicama. Riječ je o djevojkama koje su zatrudnjele s nekim od klijenata.

Sud BiH osudio je u veljači 2009. godine Senada Tahirovića na uvjetnu kaznu od dvije godine zatvora zbog krijumčarenja ljudi iz BiH u zemlje zapadne Europe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.