Renato Matić na udaru DORH-a zbog 15 tisuća kuna putnog troška: "Optužba je apsurdna i bezobrazna!"

Screenshot: HRT

SOCIOLOG Renato Matić, poznat po svojem javnom djelovanju i borbi protiv korupcije i kriminala u Hrvatskoj, našao se na udaru splitskog Općinskog državnog odvjetništva koje ga tereti za kaznena djela prevare i krivotvorenja isprave te štetu od 15 tisuća kuna.

Matić je optužen da je dvostruko naplatio putne naloge za predavanja u Splitu. Premda ih je za let avionom od Zagreba do Splita naplatio Filozofskom fakultetu, Kineziološkom fakultetu ispostavio je devet putnih naloga za prijevoz osobnim vozilom.

Državno odvjetništvo traži da se Matić osudi na uvjetnu kaznu zatvora, ali i da vrati štetu. Matić djelo negira i tvrdi da nije ništa lažno prikazao.

Matić: Morali su nešto smisliti, nakon svega što sam rekao o razmjerama kriminala i korupcije

Indexu je dao i komentar optužnice.

"Što da kažem, apsurdna i bezobrazna optužba. Ali morali su nešto smisliti, poslije svega što sam izgovorio u javnom prostoru o razmjerama kriminala i korupcije. Samo je kod nas od samog zla korupcije i kriminala, puno veći zločin o tome otvoreno i kritički govoriti. A onaj tko je to naručio i pripremio, mogao je barem dopisati koju nulu više pa da se "taj moj zločin" može shvatiti ozbiljno", drži Matić. 

Doktorski rad "Neke vrijednosne odrednice devijantnog ponašanja u hrvatskom društvu obranio je 2001. godine. Dvije godine kasnije izdao je knjigu "Društvena promocija bezakonja (uvod u sociologiju devijantnosti)". Autor je brojnih radova na polju kriminaliteta. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.