Rudari u Nikšiću zbog neisplaćenih plaća već četvrti dan ne izlaze iz jame, prijete štrajkom glađu

Screenshot: Al Jazeera Balkans

U JEDNOJ od napuštenih jama u rudniku boksita kod Nikšića već četvrti dan štrajka 30-ak rudara. Od države traže da im isplati zaostale plaće i pokrene proizvodnju. Priču donosi Al Jazeera Balkans.

Rudnici boksita u Nikšiću mjesečno bi, u punom kapacitetu rada, ovoj općini donosili oko pola milijuna eura. Ta, nekada uspješna kompanija, danas je u milijunskim dugovima i bez proizvodnje.

„Prvi kilometar uđemo autom, ostatak prepješačimo u groznim uvjetima gdje ima i odrona i moramo se oprezno provlačiti da ne bi tko stradao. Svega smo svjesni. Da su naši životi ugroženi, da se može dogoditi odron, da nikad ni ne izađemo, ali na to smo se odlučili“, kaže rudar Ranko Bezmarević.

„Užasna je situacija, znači vlaga, hladnoća, teško izdržavamo, propuh je. Stvorili smo uvjete za boravak, ali već se osjećaju posljedice, kašalj, već četvrti dan smo tamo, teško je“, kaže rudar Vladimir Čvorović.

Rudari od države potražuju ukupno dva milijuna eura. U suprotnom će se, najavljuju, potpuno zatvoriti i započeti štrajk glađu.

„Apeliram na državne institucije da što prije riješe ovaj problem kako bi sačuvali živote i zdravlje radnika koji se nalaze u jami. Oni su čvrstog stava i neće izaći iz jame dok im se zahtjevi ne ispune“, upozorio je Borisav Bojanović iz Samostalnih sindikata Rudnika boksita.

Vlasnik rudnika je Centralnoeuropska aluminijska kompanija (CEAC) koja je 2011. zaustavila proizvodnju.

Procjene su da u rudniku ima još oko 40 milijuna tona boksita vrijednog milijardu eura. Radnici su, stoga, od države prvo tražili pozajmicu od 320 tisuća eura za početak rada.

"Vlada nam nije to odobrila, ne znam zašto, ali očigledno da netko minira i radi protiv interesa radnika i samog rudnika", kaže Borisav Bojanović.

Štrajk rudara crnogorska vlada vidi kao loš potez koji, poručuju, samo može ugroziti život ljudi i otjerati moguće investitore. Nikšićki rudari u jamu su ušli već treći put. Slično su uradili i 2009. i 2010. i tada tražeći isplatu zaostalih zarada i opstanak rada rudnika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.