S pametnim telefonima i 1 GB za 100 kuna, napokon ćemo imati nešto pametno u Vladi!

Foto: Cropix, Montaža: Index

ISTOVREMENO, dok naša Vlada za kupnju pametnih telefona izdvaja milijune kuna te čak 10 puta skuplje plaća internet, školstvo i zdravstvo, zbog kojeg liječnici 18. rujna kreću u štrajk nalazi se pred kolapsom.

Svako malo se po školama diljem Hrvatske urušavaju stropovi škola dok djeca sjede na nastavi, a liječnici upozoravaju ako Vlada nastavi ovakav odnos prema zdravstvu, dogodit će to da će građani Hrvatske umirati u znatno većem broju jer neće dobiti odgovarajuću zdravstvenu zaštitu.

U razgovoru za Index, dr. Ivica Babić, predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata ističe kako Vlada nema novaca za platiti liječnicima prekovremene sati, niti ih čak evidentira dok u isto vrijeme sanira banke od kojih, kako kaže, nemamo ništa osim visokih kamata.

"Vlada pokriva dugove banaka od kojih imamo samo visoke kamate"


"Banke su nas koštale duplo više nego ceste, a po cestama se barem vozimo dok od banaka nemamo ništa. I dok Vlada najviše pokriva dugove banaka i cesta, zdravstvo se urušava. Nedostaje nam čak 4500 liječnika kako bi svi u Hrvatskoj dobili odgovarajuću zdravstvenu skrb dok je burza prepuna liječnika i medicinskih sestara kojih nam isto kronično nedostaje. Sve europske zemlje su u deficitu sa zdravstvenim radnicima, a to je ujedno i poziv za naše liječnike i sestre", rekao je dr. Babić.

Dodaje kako su prije par godina uspjeli pokrenuti mlade da se zainteresiraju za medicinu, no da je interes sve manji, a Hrvate, ako se ovako nastavi neće imati tko liječiti.

"Nije mi jasno zašto Vlada tako nemilosrdno uništava javni sektor, jer na kraju će cijenu platiti građani. Evo primjerice, otkako su se liječnici izjasnili da ne žele raditi više od 48 sati tjedno nastala je panika, zato jer mi radimo često i po 12 sati duže nego trebamo. Vlada nam te prekovremene niti plaća niti ih evidentira i zato krećemo u štrajk i štrajkat ćemo sve dok ne potpišemo Kolektivne ugovore u kojima stoji da nam se prekovremeni trebaju platiti", rekao je Babić.

Ulaže se u tehniku, a ne u ljude

Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola za Index je izjavio kako je Vlada i najnovijim "pametnim" potezom pokazala da nema nikakvog osjećaja za ostaje.

"U Vladi se ponašaju kao pijani milijarderi. Nakon što je objavljena najava da će Vlada kupiti te pametne telefone, čuo sam odličan komentar. Netko je rekao da će u Vladi napokon biti nešto pametno, i slažem se s tim", rekao je Mihalinec.

Ističe kako se previše troši na tehniku, a premalo ulaže u ljude, te da sama tehnika bez ljudi neće ničemu služiti.


"Škole nam danas rade u tri smjene jer nedostaje škola, a ovim postojećima se urušavaju stropovi i ugrožavaju životi djece i nastavnika. Puno škola nema sportsku dvoranu, nastavnici od svojih mizernih plaća sami moraju kupovati školski pribor", rekao je Mihalinec.

Kaže kako u isto vrijeme dok Vlada planira učenicima subvencionirati prijevoz, nastavnicima ga želi ukinuti pa će si sami morati plaćati dolazak na posao.

"Mislim da je suvišno dalje ponavljati da je plaća prosvjetnih radnika ispod prosjeka Hrvatske te jedna od najnižih plaća za osobe sa VSS-om", zaključio je Mihalinec.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.