Šefica MMF-a odbacila tvrdnje o sklapanju "brzog i prljavog" dogovora s Grčkom

Foto: FAH

MEĐUNARODNI monetarni fond odbacio je tvrdnje o sklapanju "brzog i prljavog" dogovora s Grčkom, nakon što europski čelnici nisu uspjeli postići dogovor o budućnosti te zemlje na današnjem summitu u Rigi, piše The Telegraph.

S obzirom da je MMF jedan od glavnih vjerovnika Grčke, strahovalo se da će ta institucija odustati od novog paketa financijske pomoći ukoliko se s Atenom uskoro ne postigne "sveobuhvatan" dogovor. Naime, šefica MMF-a, Christine Lagarde odbacila je ideju djelomičnog isplate financijskog paketa pomoću kojeg bi Grčka mogla održati solventnost do jeseni.

"Pristup tome mora biti sveobuhvatan, a ne brzi i prljavi posao", izjavila je Lagarde dodajući kako je svjesna da još uvijek imaju puno posla, ali da će ga pokušati riješiti što prije bude moguće. Njezini komentari stigli su nakon susreta grčkog premijera Alexisa Ciprasa i njegovih kolega iz njemačke i francuske, Angele Merkel i Francoisa Hollandea.

Dok se Merkel i Hollande nadaju skorom rješenju i pozivaju na intenzivne pregovore, njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble vrši pritisak na Ciprasa kako bi odustao od svojih "ljevičarskih linija preko kojih neće prijeći" kao što su radne i mirovinske reforme. Schaeuble smatra da Grčka ne bi trebala ostati u eurozoni pod svaku cijenu.

U svakom slučaju, dogovor Grčke i njenih vjerovnika ne nazire se niti nakon ovogodišnjih višemjesečnih pregovora.  

 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.