Sindikati prosvjedovali na Markovom trgu, Jovanović: Ne vidim ni jedan razlog za svoju ostavku

Foto: Davor Pongračić/Cropix

NAKON prošlotjednog štrajka članovi Matice hrvatskih sindikata prosvjedovali su na Markovom trgu nezadovoljni proračunom za 2013. godinu. Tražili su i ostavku ministra Željka Jovanovića, a on ne namjerava podnijeti ostavku.

Jovanović ne namjerava dati ostavku

Prosvjednicima koji su stigli na Markov trg je poručio: "Mogu poručiti ono što sam govorio i kada su organizirali štrajk. Dakle, sindikati imaju pravo na sve prosvjedne akcije za koje smatraju da će dovesti do poboljšanja njihovog statusa. Prema tome, ja ni na koji način nemam namjeru niti osporavati niti komentirati njihove sindikalne prosvjede. Ne, ne vidim ni jedan razlog za svoju ostavku", rekao je Jovanović.

Naoružani transparentima "Izdali ste nas", "Nama smanjujete primanja, zar smo mi izazvali krizu", "Nije dovoljno da ne kradete, ne smijete nas ni lagati" i slično, 100-ak sindikalista je prosvjedovalo protiv, kako kažu, sramotnog i diskriminirajućeg proračuna u kojem su znatno smanjena sredstva za obrazovanje, znanost i zdravstvo. Sindikalisti tvrde da se vodi u potpunosti promašena gospodarska politika, politika štednje i rezanja javne potrošnje u koju, kažu, ne vjeruju.

"Linić i Jovanović krivi za sve"

Ako bude drastičnog rezanja sredstava za obrazovanje, sindikalisti najavljuju da će među članovima pokrenuti referendum o ostavci resornog ministra Željka Jovanovića koji, kažu, umjesto da vrati dignitet prosvjeti, kao što je obećao, jedino što zna je smanjiti im plaće. "Nikada nije bila teža situacija u prosvjeti nego što je za ovog ministra", zaključili su prosvjednici. "On ne zaslužuje biti ministar obrazovanja, znanosti, pa ni sporta", rekao je Predsjednik sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec.


Ministra financija Slavka Linića sindikati drže, pak, isključivim krivcem što još uvijek nije postignu dogovor o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru za javne službe. Podsjetimo, sindikati Matice svoj popis na novi TKU uvjetuju jamstvom da će im Vlada oduzeta materijalna prava vratiti retroaktivno nakon što Hrvatska izađe iz krize, na što u Vladi ne pristaju. "Njegov radikalizam i ekstremno tvrdi stav je doveo do toga da nema dogovora s ovim sindikatima koji su štrajkaški i prosvjedno sposobni", kaže Ribić.

Podsjećamo, sindikati su objavili da je u prošlotjednom štrajku sudjelovalo preko 70 tisuća zaposlenih u zaposlenih u prosvjeti, znanosti i zdravstvu. Nakon prosvjeda će čelnici Matice, zajedno s ostalim sindikatima javnih službi, u Banskim dvorima održati novu rundu pregovora o Temeljnom kolektivnom ugovoru.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.