Skandal: Vještak MUP-ovog centra nije htio odgovoriti na pitanje, ali će račun svejedno ispostaviti

Foto: Nikola Vilić/Cropix

VJEŠTAK MUP-ovog Centra Ivan Vučetić Mirko Zebić danas je naglo zanijemio kada ga je odvjetnik Frane Gorjanc, branitelj Edija Mišića, pitao o torziji na trakama kojima je bila oblijepljena Selena Macedo.

Da je bila pri svijesti u trenutku kada su joj vezane ruke, Gorjanc pretpostavlja da bi se očajnički branila i pokušala iskidati trake kojima su joj bile svezane ruke. U tom slučaju, na trakama koje čine dokaznu građu, trebalo bi se zamijetiti usukavanje. Na fotografijama sudskog spisa to, međutim, nije vidljivo.

Torzija, uvijanje i savijanje...

"Ima li tragova torzije, uvijanja?", pitao je Gorjanc.

"Nema, ali je došlo do djelomičnog savijanja, jer se radilo o višeslojnoj traci od najmanje šest slojeva", kazao je Zebić.

O savijanju se nije htio odrediti, nego je vrući krumpir htio prebaciti na vještaka sudsko-medicinske struke.

"Ne pitam vas o ozljedama ruku, nego o traci. Vi ste mehanoskopski vještak", nije se dao smesti Gorjanc.

Zebić se odbio odrediti.

Gorjanc: Vještak ne želi reći jer bi doveo u pitanje kvalifikaciju djela

Gorjanc je zaključio da se vještak tako postavio jer je svjestan da bi njegov odgovor mogao vrlo lako utjecati na kvalifikaciju djela. Naime, ako nema torzije traka, Selena se nije opirala. Znači da je vezana dok je bila u nesvijesti. Ako je bila u nesvijesti, nije mogla trpjeti bolove. Ako nema bolova, nema ni teškog ubojstva od 40 godina zatvora!

U jednom trenutku, Gorjanc je pokazao traku s torzijom, odnosno, uvijanjem koje nastaje kada se pokušava skinuti traka s ruku.

"To niste smjeli pokazati", brzo je reagirao sudac Vlado Živaljić.

Gorjanc je pitao Zebića, bi li mu pomoglo novo vještačenje.

"To bi trebao vještak za fiziku i kemiju, a vještakinja te struke već je sudjelovala u izradi vještačenja", ogradio se još jednom Zebić.

"Vještak odbija odgovoriti na pitanja za koja je ovlašten da ne bi doveo u dvojbu kvalifikaciju djela. To je zato jer je on zaposlenik MUP-ovog centra", zaključio je Gorjanc te predložio da se obavi novo mehanoskopsko vještačenje traka te da se za posao zaduži neovisni stručnjak, koji nije zaposlenik MUP-a ili neke druge državne službe.

Premda nije mogao odgovoriti na postavljanja pitanja, vještak Zebić uredno će ispostaviti sudu račun za svoj dolazak.

In dubio pro reo: Mišić neubrojiv?

 Branitelj Gorjanc zatražio je i novo psihijatrijsko i neurološko vještačenje jer danas na raspravi nije iskristalizirano pitanje Mišićeve ubrojivosti. Naime, i nakon svjedočenja neurologinje Marine Titlić i neuropsihijatra Miroslava Gorete, ostalo je neodgovoreno na brojna pitanja koja su se postavila nakon uvjetnog mišljenja tima stručnjaka iz Vrapča.

Gorjancu, recimo, nije bilo jasno kako cista veličine teniske loptice na mozgu ne utječe na rasuđivanje, a volio bi i kada bi se konačno utvrdilo je li se kod Mišića razvila epilepsija ili ne. 

"Vještak zaključuje da je optuženik ubrojiv, ali dopušta se i mogućnost drugačijeg zaključka. On bi se tako po načelu "in dubio pro reo" mogao smatrati i neubrojivom osobom", pojasnio je Gorjanc. 

Sudac Vlado Živaljić odgodio je raspravu za kraj srpnja. Preostalo mu je saslušati još patologinju Mariju Definis Gojanović te odlučiti o prijedlozima obrane.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.