Slijepi kineski disident napustio američku ambasadu u Pekingu: "Kineska vlast prijeti smrću mojoj obitelji"

SLIJEPI kineski aktivist Chen Guangcheng napustio je danas američku ambasadu u Pekingu, u kojoj je boravio posljednjih šest dana, javljaju BBC.

Ranije danas objavljeno je da je Chen prevezen na pregled u bolnicu te će se uskoro pridružiti ostatku svoje obitelji. Kasnije je iz bolnice rekao da je napustio ambasadu jer strahuje za svoju obitelj. Kako je ispričao stranim medijima, kineske su vlasti članovima njegove obitelji prijetile smrću.

Podsjetimo, slijepi kineski odvjetnik koji je svjetsku slavu stekao otkrivanjem kršenja ljudskih pravila vezanih uz kinesku politiku jednoga djeteta, nakon bijega iz kućnog pritvora 22. travnja našao se pod američkom zaštitom. Kineske vlasti zatražile su od SAD-a ispriku zbog štićenja Chena.

Nakon četiri godine provedene u pritvoru zbog ometanja prometa i oštećivanja javne imovine, Chen je 2010. godine osuđen na kućni pritvor.

Međunarodna zajednica već je kritizirala Kinu zbog odnosa prema njemu. U jednom je trenutku čak i njegova kći izbačena iz škole. Mnogi simpatizeri koji su ga pokušali posjetiti u njegovu domu su pretučeni.

Chen je slijep od djetinjstva te nema formalno visoko obrazovanje jer slijepcima u to doba nije bilo dopušteno studirati. U nemilosti režima našao se nakon što je otkrio teška kršenja ljudskih prava vezanih uz kinesku politiku jednoga djeteta. Optužio je službenike iz provincije Shandong da su 7.000 žena natjerali na pobačaje i sterilizaciju. Poznat je i kao savjetnik farmera te zagovarač boljeg tretmana ljudi s posebnim potrebama, javlja BBC.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.