Srbija šalje Hrvatskoj oštru prosvjednu notu zbog ukidanja ćirilice u Vukovaru

Foto: FAH

MINISTARSTVO vanjskih poslova Srbije uputit će Hrvatskoj oštru prosvjednu notu zbog odluke Gradskog vijeća Vukovara zbog koje će se s gradskih ustanova ukloniti ćirilične table, javlja agencija Tanjug.

Prema priopćenju poslanom iz ministarstva vanjskih poslova Srbije, usvojenim izmjenama vukovarskog gradskog statuta, "direktno se negira ravnopravnost upotrebe jezika i pisma čime se krše osnovna ljudska i manjinska prava Srba".

"Republika Srbija upozorava Republiku Hrvatsku da je dužna poštovati svoje međunarodne preuzete obaveze i tražimo hitnu reakciju državnih organa Hrvatske na ovu odluku vlasti u Vukovaru čiji su najviši predstavnici ovih dana, u godini kada čitav svijet slavi 70 godina pobjede nad fašizmom, postali poznati široj javnosti po pjevanju ustaških pjesama iz vremena fašističke Nezavisne Države Hrvatske", stoji u priopćenju.

Prosvjednu će notu Srbija uručiti otpravniku poslova hrvatskog veleposlanstva u Beogradu Ivanu Saboliću.

Linta: Poruka je da Srbi nisu dobrodošli

Odluku gradskih vlasti u Vukovaru za B92 komentirao je i Miodrag Linta, predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Srbije.

"Poruka je da Srbi nisu dobrodošli, da je najbolje da se ili asimiliraju, ili da se isele. Očigledno nije došlo vrijeme da se Srbi prihvate kao ravnopravni građani u Hrvatskoj, niti da se smatraju mostom suradnje između Srbije i Hrvatske, već se smatraju remetilačkim faktorom", rekao je Linta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.