Srpski demokratski forum ne odustaje: Najavili ustavnu tužbu jer žele dvojezične izborne listiće

Foto: Ilustracija

SRPSKI demokratski forum najavio je podizanje ustavne tužbe nakon što im je Državno izborno povjerenstvo odgovorilo kako nema potrebe za dvojezičnim izbornim listićima za Europski parlament.

U SDF-u najavljuju sličan zahtjev i za lokalne izbore te upozoravaju da prema ustavnom Zakonu o pravima nacionalnih manjina imaju pravo na dvojezičnost u izbornom procesu u općinama i gradovima gdje čine više od 33 posto stanovništva. Kažu kako su razočarani stavom DIP-a da glasački listić nije službeni obrazac ili isprava, pa nema potrebe za dvojezičnošću. Pred ulazak u Europsku uniju država i političari imaju priliku pokazati predanost vladavini prava te bi poštivanje prava na dvojezičnost bio dobar smjer, istaknuli su iz SDF-a.

Predsjednik SDF-a Veljko Džakula kaže kako su mislili da su izbori za Europarlament sjajna prilika svim strankama i političarima da potvrde svoju privrženost poštivanju prava nacionalnih manjina. "I zbog toga idemo s Ustavnom tužbom da Ustavni sud naloži DIP-u da ove izbore za Europski parlament provede dvojezično tamo gdje je to predviđeno Ustavnim zakonom o pravu nacionalnih manjina, a to je 21 općina i dva grada", rekao je Džakula.

Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije objašnjava da je Državno izborno povjerenstvo reklo da glasački listić nije isprava niti službeni obrazac. Benčić upozorava da se glasački listić mora tiskati gdje i službeno glasilo države te da njegovo uništavanje podliježe kazni, stoga objašnjenje DIP-a zbunjuje. "Jedno od temeljnih građanskih prava je svakako izborno pravo i tu mi je čudno da DIP ne vidi da bi izbori i glasački listići trebali biti dvojezični. Jer ponavljam, radi se o temeljnom građanskom pravu i osnovi političke participacije", ističe Benčić.

Džakula kaže da očekuje od Ustavnog suda da naloži provođenje Ustavnog zakona kako ne bi postao dio nagodbenjačke politike koalicije. Naveo je i dokument DIP koje je 2009. godine, uoči lokalnih izbora upozorilo na dužnosti oko dvojezičnih izbora što nije provedeno, a Đakula optužuje bivšu vlasti i zastupnike SDSS-a. "Saznali smo da je to tada bio dogovor između SDSS-a i HDZ-a odnosno Stanimirovića, Pupovca, Sanadera i Šeksa da se ne ide u dvojezični oblik provedbe izbora. Što znači eklatantno kršenje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina", naglasio je Džakula. Kaže da bi se danas lakše provela dvojezičnost u Vukovaru da se još 2009. godine to počelo provoditi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.