Stanovnici Halubja ne odustaju od blokade, Obersnel poručuje: Marišćina ima sve potrebne dozvole za rad

STANOVNICI Varaždina blokirali su ulaz u odlagalište otpada Brezje tražeći da Grad Varaždin sanira više od 100 tisuća bala punih komunalnog otpada. No, prosvjednici nisu dobili odgovor kada će se pristupiti rješavanju potencijalne ekološke opasnosti koja prijeti stanovnicima u blizini Brezja.

"Nema čak ni inspektora kojeg smo pozvali da dođe ovdje da vidi o čemu se radi jer vjerojatno nakon što bi se sučelio i vidio kako stoje stvari, ne bi imao ništa suvislo za reći", rekao je Nino Lučić iz udruge Vaga.

Iako je Grad raspisao natječaj za sanaciju bala, još uvijek nije odlučeno koja će tvrtka pristupiti tom poslu. Gradski bi vijećnici tu odluku navodno trebali donijeti tijekom ovog tjedna.

Građani Marčelja priječe ulaz na deponij Marišćina

Spontano okupljeni građani Marčelja i dalje priječe ulaz na deponij Marišćina. "Noć je protekla mirno, organizirana su dežurstva, a neće odstupiti sve dok se ne izađe u susret njihovim zahtjevima", kaže Gorana Brdar, glasnogovornica Kriznog eko stožera Marišćina. Nekoliko kamiona gradskoga komunalnog poduzeća Čistoće danas je pokušalo ući na odlagalište, ali su se morali okrenuti i otići. Dio kamiona s otpadom parkiran je uz prometnicu nedaleko od odlagališta. Dugogodišnje odlagalište komunalnog otpada Viševac, također u općini Viškovu, popunjeno je pa se otpad tijekom ljeta, do rujna ove godine ondje balirao te odvozio i odlagao na Marišćini. Od rujna se otpad, balirani i novi, odlaže u novoizgrađene kasete u tlu na Marišćini do izgradnje županijskoga centra za gospodarenje otpadom Marišćine.

Nakon trosatnog sastanka mještana Halubja okupljenih oko Kriznog eko stožera Marišćina s gradonačelnikom i dogradonačelnikom Rijeke Vojkom Obersnelom i Miroslavom Matešićem, doneseni su zaključci o primarnoj selekciji otpada na području općine Viškovo.

To konkretno znači razvrstavanje otpada prema njegovoj vrsti i odlaganje u različite spremnike. Grad Rijeka prihvatio je i pokretanje revizije studije utjecaja na okoliš za građevinu Županijskog Centra za gospodarenje otpadom Marišćina.

"Lokacija kao takva je apsolutno neprimjerena ovom projektu prvenstveno zbog ruže vjetrova. Dakle, vjetar u večernjim satima, ali i tijekom dana struji prema naseljenim mjestima i na taj način donosi otpadni plan među stanovnike", rekla nam je glasnogovronica Kriznog Eko Stožera Marišćina Gorana Bardak. Krizni Eko stožer Marišćina i dalje inzistira na političkoj i kaznenoj odgovornosti Vojka Obersnela, Zlatka Komadine, Gorana Petrca, Dušana Šćulca i Zlatka Štoka - članova skupštine Eko Plusa.

"Mora se pokrenuti kazneni postupak kako bi se utvrdila njihova odgovornost", pojašnjava Bardak.

Ono što je ključno i što je od strane mještana Marčelja negativno dočekano jest daljnje odlaganje bala s Viševca na Marišćinu, što nam je komentirao gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

"Na području Rijeke i riječkog prstena dnevno se prizvodi oko 200 tona smeća. Načelno je jednosatvno reći da problem treba na neki način riješiti, ali nisam primjetio da netko kreće od sebe i proizvodi manju količinu smeća. U ovom trenutku nisam želio razgovarati o tom njihovom zahtjeva o daljnjem nekorištenju Marišćine iz razloga što Marišćina ima sve potrebne dozvole za rad i za nas je tu situacija aposlutno čisto. Prema tome, nema razloga, ali ni nekih drugih mogućnosti gdje bi se tih 200 tona dnevno proizvedenog smeća mogla deponirati", izjavio je Obersnel.

No, mještani Halubja i ovu bi noć mogli provesti u blokadi Marišćine. Priča ide dalje, a koraci koji su danas učinjeni ipak daju tračak nade da problem ima svoje rješenje i sastanak je održan na obostrano zadovoljstvo. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.