Štete od ledene kiše u Sloveniji veće od 300 milijuna eura

Ilustracija: Hina

ŠTETE koje je početkom mjeseca u slovenskim šumama uzrokovao led koji je lomio drveće iznose 194 milijuna eura, izjavio je u srijedu direktor državnog Zavoda za šume Damjan Oražem dodavši da je šteta veće od prvotnih predviđanja.

Ukupne štete od leda po zadnjim procjenama prelaze 300 milijuna eura, a u šumama će zbog lomljenja stabala uslijed leda i snijega biti potrebno posjeći i izrezati 7 milijuna kubičnih metara drvne mase.

"Štete su pogodile pola milijuna hektara šumskih površina, a oko 660 hektara šume treba u cijelosti posjeći i ponovo posaditi novo drveće", kazao je Oražem.

Ministar za okoliš i prostor Samo Omerzel izjavio je prošli tjedan u parlamentu da šteta koju su snijeg i led nanijeli na cestovnoj i željezničkoj infrastrukturi, bez štete u šumama, iznosi oko 120 milijuna eura, tako da se ukupne štete od ledenog nevremena sada procjenjuju na preko 300 milijuna eura.

To je više od 0,6 posto slovenskog BDP-a, što je uvjet da Slovenija za nastalu štetu od vremenske katastrofe dobije pomoć od Europske unije. Uz to, Slovenija računa i na povoljne kredite za uklanjanje posljedica nevremena od Europske investicijske banke (EIB) i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), o čemu je s bankama već počela razgovore.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.