Stomatološki fakultet organizira prvi simpozij o zaštiti zlostavljane djece

Foto: Arhiva

STOMATOLOŠKI fakultet u Zagrebu u subotu organizira prvi skup posvećen zaštiti zlostavljanje djece. Povod su podaci koji kažu da danas u Hrvatskoj tjelesno zlostavljanje doživi svako četvrto dijete.

Riječ je o stručnom skupu na kojem će sudjelovati pedijatri, psiholozi i stomatolozi. Cilj je putem stručnjaka, studenata i roditelja pomoći zlostavljanoj djeci.

"Najčešći oblik zlostavljanja koji mi stomatolozi možemo vidjeti je dentalno zanemarivanje, što upućuje na vrlo loše oralno zdravlje. Drastičniji primjeri mogu biti traume u području glave, lica i usne šupljine, koje ponekad mogu skrivati namjerne ozlijede, a ne samo slučajne traume", rekla nam je voditeljica skupa dr. Ivana Čuković-Bagić.

"60 posto svih znakova zlostavljanja nalazimo u području glave i vrata, što je područje stomatološke struke"

Želja je zajedničkim naporima različitih institucija doći do konkretnih rješenja u sprječavanju svih potencijalnih situacija u kojima dijete može biti zlostavljano.

"Glavna poveznica između Stomatološkog fakulteta i problematike zlostavljane djece je velika želja za suradnjom s Poliklinikom za zaštitu djece grada Zagreba, budući da oko 60 posto svih znakova zlostavljanja nalazimo u području glave i vrata, što je područje stomatološke struke".

Stomatološki fakultet u Zagrebu prepoznao je važnost edukacije studenata o zaštiti djece i kroz diplomski studij uz suradnju s psihologinjom Gordanom Buljan Flander.

"Mislim da je važnost edukacije studenata već u toj dobi, ne samo gotovih doktora dentalne medicine, iznimno važna, jer se na taj način podiže svijest o tome koliko nosimo profesionalnu, moralnu, etičku i pravnu odgovornost za zaštitu djece", rekla je Buljan Flander.

Simpozij pod nazivom Multidisciplinarni pristup u zaštiti zlostavljane djece organizira se u subotu, u hotelu Westin, s početkom u devet sati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.