Suđenje "doušniku" Wikileaksa Manningu: Zar se od vojnika ne očekuje da prijavi ratne zločine?

AMERIČKI vojnik Bradley Manning, optužen za najveće odavanje tajnih informacija u povijesti SAD-a, jučer je i službeno optužen po 22 točke optužnice te je odgodio izjašnjavanje o krivnji, javlja AFP.

Pred vojnim sudom u bazi blizu Washingtona jučer je počelo suđenje Bradleyju Manningu, bivšem analitičaru američke vojne obavještajne službe u Iraku.

Manning se odbio izjasniti o krivnji, a na upite sutkinje opdgovarao je samo s "da" i "ne". Sušenje je prošlo u mirnoj atmosferi, a za jedini se incident pobrinuo prosvjednik David Eberhardt, koji je sutkinju naglasu upitao: "Zar se od vojnika ne očekuje da prijavi ratne zločine?". Sutkinja mu je odlučila uskratiti odgovor.

Prema optužnici, Manning je specijaliziranoj internetskoj stranici za odavanje tajnih dokumenata, WikiLeaksu, poslao više od 700.000 dokumenata američke vojske i State Departmenta, kao i video snimke u razdoblju od studenog 2009. do svibnja 2010. godine.

Za pomaganje neprijatelju ide doživotno u zatvor?

Optužen je prema 22 točke, među kojima je najteža ona koja ga tereti za pomaganje neprijatelju, a sa sobom nosi doživotnu kaznu zatvora. Za sve ostale zločine koji mu se stavljaju na teret mogao bi dobiti ukupno 150 godina zatvora.

Obrana: Manning je mladić s problemima

Na preliminarnom ročištu vojni tužioci iznijeli su dokaze koji potvrđuju kako je Manning skidao tajne dokumente te ih poslao WikiLeaksu. Radi se o više od pola milijuna osjetljivih izvještaja s borilišta u Afganistanu i Iraku, među kojima i video snimka helikopterskog napada iz 2007. godine, koju je Wikileaks i objavio.

Obrana 24-godišnjeg vojnika tvrdi kako je on mladić koji ima problema te kako mu nikada nije trebao biti dopušten pristup tajnim informacijama. U zatvoru se nalazi od svibnja 2010. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.