Sutkinja odbila američku vladu: Suđenje zbog prisilnog hranjenja zatvorenika u Guantanamu javno

Screenshot: YouTube

DUGOOČEKIVANO suđenje zbog prisilnog hranjenja sondom zatvorenika u Guantanamu počelo je u ponedjeljak u Washingtonu pred sutkinjom koja, unatoč protivljenju američke vlade, želi da proces bude javan te je dopustila objavu snimaka postupka što ga brojne udruge smatraju torturom.

U svrhu "pravne transparentnosti i otvorenosti" sutkinja je u petak odlučila da 16 medija koji su to zatražili imaju pravo prikazati 28 videosnimaka postupka prisilnog hranjenja.

Odbačeni zahtjevi za tajnošću od strane američke vlade

Time je zahtjeve američke vlade da snimke ostanu tajne odbacila dva dana prije prvog suđenja koje će se usredotočiti na uvjete zatvora u Guantanamu 13 godina od dolaska prvih zatvorenika.

Američki predsjednik Barack Obama prosvjedovao je 2013. godine protiv prisilnog hranjenja, postupka koji mnoge udruge za ljudska prava izjednačuju s mučenjem.

"Je li to Amerika koju želimo ostaviti u naslijeđe našoj djeci. Je li to naš osjećaj za pravdu", zapitao je tada Obama, koji traži zatvaranje Guantanama.

Sirijac zatočen od 2002. godine bez suđenja

Tužbu je podnio Sirijac Abu Diab, jedan od 149 zatvorenika koji je zatočen od 2002. godine bez podizanja optužnice i bez suđenja.

Diab protiv svog statusa prosvjeduje redovito štrajkajući glađu i zahtijeva da sud dokine postupak prisilnog hranjenja za koji kaže da je protivan međunarodnom pravu.

Videosnimke prikazuju kako mu čuvari stavljaju lisice i odnose prisilno do stolice za hranjenje gdje ga vežu, uvode mu sondu u nos i prisilno hrane, rekao je Diabov odvjetnik Eric Lewis te naglasio da je to "krajnje bolno i suvišno zato što nije povezano ni s kakvim legitimnim sigurnosnim ciljem".


U ponedjeljak su pokazani i medicinski nalazi prema kojima Diab pati od krvarenja u nosu, kroničnih bolova u leđima, da ima krvi u urinu i drugih zdravstvenih poteškoća.

Šestoro zatvorenika bit će prebačeno u Urugvaj

Diab je jedan od šestorice zatvorenika za koje je 2009. američka vlast kazala da mogu biti oslobođeni i oni trebaju biti prebačeni u Urugvaj.

Sutkinja se usprotivila zahtjevu američkog ministarstva pravosuđa da suđenje bude zatvoreno za javnost.

Godine 2013. Guantanamo je tresla šestomjesečna groznica štrajka glađu kojemu je pristupila trećina zatvorenika.

Pentagon skriva podatke o štrajkovima glađu

Od tada Pentagon odbija objavljivati podatke o broju štrajkaša i ne izvještava ni o štrajku glađu ni o postupku prisilnog hranjenja.

Tijekom dvodnevnog suđenja koje je počelo u ponedjeljak svoje će iskaze dati bivši vojni psihijatar Stephen Xenakis, stručnjakinja za mučenje Sondra Crosby i stručnjak za medicinsku etiku Steven Miles.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.