Svjedočenje dječaka iz Houle: Umrljao sam se bratovom krvlju i pravio mrtav, pred očima su mi ubili cijelu obitelj

KADA su naoružani muškarci počeli pucati po njegovoj obitelji, 11-godišnji Ali el-Sayed pao je na pod obiteljske kuće te natopio odjeću krvlju svog ubijenog brata kako bi naveo ubojice na pomisao da je već mrtav. Jedini je preživio pokolj - njegovi roditelji i četvero braće i sestara hladnokrvno su ubijeni.

Dječak se svim silama trudio ostati miran dok je promatrao pokolj u svojoj kući. Snašao se u posljednji trenutak, nakon što su ubojice već upucale njegovog najmlađeg brata, 6-godišnjeg Nadera. U njegovo maleno tijelo hladnokrvni su ubojice ispucali dva metka - prvi u leđa, a drugi posred čela.

"Umrljao sam odjeću bratovom krvlju i pravio se da sam mrtav", ispričao je Ali za agenciju AP. Nakon pokolja ostao je siroče, bez obitelji i krova nad glavom. Jedan je od rijetkih koji su preživjeli pokolj u kojemu je ubijeno više od 100 osoba, od kojih su većina bila djeca i žene. Nad nekima od njih ubojice su "pokazale samilost" te ih ubile vatrenim oružjem, dok su druge zaklali noževima i ostavili da se uguše u vlastitoj krvi.

Novi napadi na razorenu Houlu

Opozicijski aktivisti priopćili su kako je u četvrtak rano ujutro zabilježeno još nekoliko napada na selo Houla. Napadi su se dogodili svega nekoliko sati nakon što su UN-ovi promatrači napustili grad, potvrdio je za CNN jedan lokalni stanovnik. Vladine trupe ispalile su nekoliko raketa na grad, pri čemu su smrtno stradale dvije osobe.

Još jedan dječak poginuo je nakon što ga je upucao snajperist, javljaju aktivisti.

Zbog pokolja u Houli Zapad je oštro osudio režim predsjednika Bashara al-Assada, a SAD, Nizozemska, Australija, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Španjolska, Bugarska, Turska i Kanada najavile su kako će istjerati sirijske diplomate iz svojih zemalja.

Prema riječima Susan Rice, američke ambasadorice u UN-u, masakr su izveli militanti Shabiha, koji djeluju pod okriljem i zaštitom vladajućeg režima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.