TTIP: Američki Senat usvojio zakon protiv bojkota i sankcioniranja Izraela u EU

Ilustracija: zeevveez/Flickr

NAKON nekoliko tjedana zakonodavne drame i žestokog lobiranja, američki Senat je usvojio amandmane koji se protive bojkotu i sankcijama Izraela u EU, javlja Times of Israel.

Amandmani protiv "bojkota, dezinvesticija i sankcija" (BDS) dizajnirani su s namjerom da postanu obvezujući dio tekućih pregovora o Transatlantskom sporazumu o trgovini i investicijama (TTIP), a sponzorirali su ih demokratski senatori Ben Cardin i Juan Vargas, odnosno republikanski Rob Portman i Peter Roskam. Oba amandmana je potvrdio Kongres.

"Danas, prvi put nakon gotovo četiri desetljeća, Kongres je na stol predsjednika poslao zakon koji se opire nastojanjima da se izolira i ospori legitimitet države Izrael," napisao je Roskam u izjavi sročenoj nakon glasanja u Senatu. "Posljednji val bojkota čije je izvorište u Europi, uključujući prošlotjednu odluku francuske telekomunikacijske tvrtke Orange da prekine veze s Izraelom, traži odriješit odgovor Sjedinjenih Američkih Država. Ovo je taj odgovor. Naša provizija je jasna: ako želite slobodnu trgovinu sa SAD, ne možete bojkotirati Izrael."

"Nakon danas, obeshrabrivanje ekonomskog rata protiv Izraela postaje središnji dio naših pregovora o slobodnoj trgovini s Europskom unijom," nastavlja Roskam. "Kongres neće sudjelovati u marginalizaciji našeg saveznika Izraela promatrajući ove napade sa strane. Umjesto toga, mi smo odlučili povesti borbu protiv BDS pokreta i osigurati kontinuiranu snagu američko-izraelskih odnosa."

Usvajanje amandmana je odmah pozdravio Svjetski židovski kongres (WCJ).

"Senat je snažno ustao protiv rastućeg ocrnjivanja Izraela. Američke vrijednosti kakve su sloboda i otvorenost su trijumfirale nad besramnim licemjerjem i pristranošću protuizraelskih aktivista. Ovo glasanje predstavlja veliki poraz za BDS," napisao je predsjednik WJC-a Ronald S. Lauder.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.