Tuži Hrvatsku Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu jer nije mogla roditi kod kuće!

UDRUGA Roda izvijestila je kako jedna Hrvatica tuži državu Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu jer nije mogla roditi kod kuće uz odgovarajuću stručnu skrb.

Kako se navodi u izvješću, pripremajući se za porod I.P. je željela, nakon iskustva s prethodna tri bolnička poroda kakva nije htjela ponoviti, odabrati njoj najsigurnije mjesto za dolazak svojeg četvrtog djeteta na svijet - vlastiti dom, uz asistenciju stručne osobe, u njenom slučaju primalje. Međutim, unatoč pravima koja proizlaze iz Ustava Republike Hrvatske i Konvencije o ljudskim pravima I.P. nije naišla na razumijevanje našeg zdravstvenog sustava za ostvarenje svoje želje zbog čega je početkom 2012. odlučila podnijeti tužbu Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu protiv Republike Hrvatske.

"Bila je dovoljna samo jedna generacija djece rođene u rodilištima da se uskrati ovo temeljno pravo svakog pojedinca na dostojan početak života"

"Iako su se naši bake i djedovi pa i roditelji, rađali u svojim domovima, bila je dovoljna samo jedna generacija djece rođene u rodilištima da se uskrati ovo temeljno pravo svakog pojedinca na dostojan početak života. U Hrvatskoj žene i njihova djeca nailaze na niz poteškoća. Česti su slučajevi kršenja njihovih prava, prijetnji, omalovažavanja i emocionalnih ucjena od strane zdravstvenog osoblja i državnih službenika i službenica. Poznati su nam slučajevi prijavljivanja policiji i centrima za socijalnu skrb, prijetnji oduzimanjem djeteta, čak i opasnih vaginalnih pregleda žena neposredno nakon poroda kako bi se utvrdio porod, zatim razdvajanja majke i djeteta u rodilištima te kasnije poteškoća pri upisu djeteta u maticu rođenih", poručuju iz Udruge Roda.

"Navedeni slučajevi su učestali nakon što je bivši ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović zauzeo stav da se asistencija pri porodu u kući smatra nadriliječništvom. Otad gotovo da nema pedijatara koji žele pregledavati novorođenu djecu niti izdavati potvrde o pregledu. Tko je u takvim situacijama odgovoran? Roditelji koji s djetetom starim dan ili dva odlaze pedijatru u najboljoj namjeri ili pedijatri koji se oglušuju o Hipokratovu zakletvu ili zakonodavac koji ucjenom roditelja želi regulirati pitanje (ne)mogućnosti rađanja kod kuće?", pitaju se u udruzi.
 
"Udruga Roda u cijelosti je podržala zahtjev I.P. Europskom sudu za ljudska prava kojemu je i priložila podnesak obrazlažući trenutnu neprihvatljivu situaciju u Hrvatskoj kada je u pitanju zaštita prava i dostojanstva žena, njihove djece i njihovih obitelji tijekom trudnoće i poroda", dodaju za kraj u svom izvješću.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.