Tužiteljstvo traži da se Breivika proglasi neuračunljivim: "Pretvorio se u pravi stroj za ubijanje"

TUŽITELJI na suđenju norveškom masovnom ubojici pozvali su danas sud, tijekom iznošenja završnih riječi, da Andersa Behringa Breivika proglasi neuračunljivim te ga pošalje na psihijatrijsko liječenje. Ukoliko sud ne prihvati mišljenje tužiteljstva, Breivik će biti suočen s maksimalnom kaznom zatvora u trajanju od 21 godine. U suprotnom, prijeti mu doživotno liječenje u psihijatrijskoj ustanovi.

Breivik je, podsjetimo, optužen za ubojstvo 77 i ranjavanje još 242 osobe u napadima u Oslu i na otoku Utoya. Priznao je zločin, ali tvrdi da se ne osjeća krivim jer je pokušavao "zaustaviti islamizaciju Norveške". Od samog početka suđenja Breivik je uporno upozoravao da nije neuračunljiv i takve je optužbe smatrao vrlo uvredljivima.

Suđenje završava sutra, kada će obrana iznijeti završne riječi, a presuda se očekuje u srpnju ili u kolovozu.

"Kako se pretvorio u stroj za ubijanje?"

Glavni tužitelj Svein Holden danas je u završnoj riječi istaknuo kako nitko ne može biti siguran da je Breivik neuračunljiv, ali da postoji opravdana sumnja po pitanju njegovog mentalnog zdravlja te da stoga tužiteljstvo preporučuje da bude prebačen na psihijatrijsko liječenje.

"Moramo biti svjesni činjenice da ovaj sud nikada neće dobiti odgovore na sva pitanja. Kako je Breivik postao stroj za ubijanje? Koliko je uistinu osoba pokušao ubiti toga dana?", rekao je Holden.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.