"U HDZ sam donio 36 tisuća eura za kampanju Jadranke Kosor"



SUĐENJE za aferu Fimi media nastavljeno je svjedočenjima Mladena Slunjskog i Božidara Longina iz Hrvatskih šuma. Slunjski je od 2003. do 2009. bio rukovoditelj službe za javnu nabavu u Hrvatskim šumama, dok je Longin član Uprave.

Slunjski je na sudu kazao da su s Fimi mediom počeli raditi 2006. i to na nabavi novogodišnjeg programa.

Slunjski je svjedočio da se radilo tako da su se upućivali pozivi na pet adresa što je Zakon dozvoljavao. Popis adresa stigao je na povjerenstvo kojem je i on bio član, a slao ga je predsjednik uprave Darko Beuk, a jedan je poslala i Fimi media. Ipak Slunjski u svom svjedočenju za to nije bio siguran.

Za posao su se javila dva društva - Fimi media i Ani Lon. Javna nabava je bila identična sve do 2008 kada je došlo do promjene Zakona o javnoj nabavi. "Tada smo imali dvije javne nabave, jednu za kalendare a drugu za rokovnike. Za kalendare je odabrana firma Intergrafika, a za rokovnike je natječaj poništen jer nije bilo financijskih sredstava. Posao je dobila Intergrafika jer je ponuda bila povoljnija. Zbog toga nisam imao problema na poslovanju, osim narušenih odnosa s predsjednikom uprave", rekao je Slunjski.

Beuk sve prebacio na Fimi mediju

Longin je od 2003. do 2008. bio član Uprave zadužen za pravne poslove, a između ostalog i javnu nabavu. Od 2008. dio 2012. obavlja dužnost člana Uprave. Svjedočio je kako mu je nadređeni bio bivši šef Uprave Hrvatskih šuma Darko Beuk. Prisjetio se 2006. godine kada su počeli suradnji su Fimi medijom. Kaže da je otišao Beuku i rekao mu da se bliže Božić i Nova godina i da je potrebno napraviti promotivne materijale. Tada je prvi put čuo za tvrtku Nevenke Jurak.

"Predsjednik mi je rekao da ne trebam brinuti o tome, da će za sve na državne tvrtke odraditi posao jedna firma i da ja ne trebam o tome brinuti", svjedočio je Longin. On je rekao i kako su Hrvatske šume imale 16 podružnica i da je svaka raspolagala s 200 tisuća kuna namjenjenih javnim natječajima, no da je na jednom kolegiju odlučeno da će sve ići putem centrale.

"Uprave podružnica su do tada nabavljale to same. Bilo je to opće šarenilo tako da su Vinkovci imali jedan kalendar, Zagreb drugi, Split treći i tako dalje. Tad je to prvi put centralizirano i uniformirano da je tvrtka imala jednu vrstu svih oblika darova".

"U više navrata sam pitao kakva je to tvrtka"

Longin je rekao i da je redovito kontaktirao s Beukom pa ga je tako pitao i za Fimi mediju. Zanimalo ga je, kaže, kakva je to tvrtka.

"Pa naravno da sam razgovarao. Bio sam znatiželjan koja je to tvrtka i pitao sam ga u više navrata. Rekao mi je da će mi sve objasniti, da sad nema vremena. Jednom prilikom me pozvao da odem s njim i upoznao me tada s gospodinom Barišićem. Razgovarali smo i o Fimi mediji kao tvrtki, razgovarali smo kratko i tad sam upoznao gospodina Barišića", prisjetio se Longin.

Barišić mu je, kaže, rekao kako Fimi media nije nikakav privatni biznis već stranačka zaklada i da sve javne tvrtke uzimaju istu firmu. "Zašto bi se odljevalo u neke privatne džepove kada se može to preko jedne, nazovimo je tako, zaklade to sve raditi", rekao je Longin.

"Barišić me zamolio da ne šikaniram Fimi mediju"

Beuk mu je jednom prilikom rekao i za često spominjani sastanak u Vladi, a prema iskazu kojeg je Longin dao USKOK-u, moglo se doznati da je bio ustrašen. Longin se prisjetio i kako se 2008. javna nabava radila po novom Zakonu. Tada su imali dvije javne nabave - jednu za kalendare, a drugu za rokovnike koja je na kraju poništena.

"Ja sam se čuo, dakle, gospodin Barišić me nazvao u tijeku jednog tog natječaja i zamolio me da ne šikaniram Fimi mediju na što sam ja rekao da svi imaju isti tretman", svjedočio je Longin.

Natječaj je otišao povoljnijoj tvrtki, a to nije bila Fimi media. Stoga je Longin odlučio samoinicijativno otići Mladenu Barišiću i objasniti mu zašto je to bilo tako. To je napravio jer, kaže, nije želio da netko stekne dojam da je nekoga šikanirao.

"Ja sam isto tako gospodina Barišića upoznao i tako mi je predstavljen kao čovjek koji je utjecajan, koji je rizničar stranački, koji je vrlo blizak premijeru, blizak Vladi i zašto onda ne bih objasnio o čemu se radi, a ne da mi netko iza lađe govori", izjavio je Longin.

U HDZ odnio 36 tisuća eura

Nakon što je natječaj završen jednom prilikom razgovarao je i s Nevenkom Jurak kojoj nije bilo drago što posao nije dobila. Rekla je da su njeni materijali bolji i da se ne može uvijek mjeriti cijena. Longin se prisjetio i predsjedničke kampanje 2005. godine kada je ispred HDZ-a kandidatkinja bila Jadranka Kosor. Tada mu je također Beuk rekao da je bio na jednom sastanku kojem je predsjedavao Ivan Jarnjak a na kojem su bili i Bebić i Šeks. Rekao je kako je odlučeno da se počnu prikupljati donacije za kampanju. Tako je i Longin napravio - otišao je u svoju Županiju, kontaktirao kolege i u središnjicu HDZ-a, kamo ga je Beuk poslao, donio 36 tisuća eura. Branki Pavošević rekao je da je donio novac i pitao je broj žiro računa.

"Ona mi je rekla da nema nikakvog žiro-računa, da to nije običaj već da se sredstva donose u središnjicu. Ja sam rekao da imam to kod sebe, onda sam to predao. Imao sam papir na kojoj su bila imena i prezimena tajnika ili predsjednika općinskih i gradskih organizacija s njihovim potpisima i mojim potpisom. Gospođa je rekla da ne smije potpisivati nikakve dokumente. Ja sam zamolio na obični papir čisto da je to tu na što mi je ona rekla da mine može ništa potpisivati ni izdavati papire da je to tako. 'Predsjednik je rekao ne može to tako i ja ne mogu ništa izdavati. To je tako i tko hoće - hoće'. Malo sam ostao tamo sjediti, nije mi bilo svejedno, otišao sam pravo kod Beuka i rekao kako se sve dogodilo. On se isto začudio, malo smo razgovarali i ja sam otišao i sve prenio i mojim kolegama", opisao je Longin dodavši kako je novac ostavio u stranci.

Longin je na kraju zaključio da se vjerojatno radilo o novcu kojeg su prikupile podružnice HDZ-a i donirale stranci. Nije znao reći je li se radilo o fizičkim osobama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.