U Valenciji bijesni najveći požar u posljednjih 20 godina: Tijekom gašenja vatre srušila se dva helikoptera

ŠPANJOLSKI vatrogasci već se danima bore s, kako kažu, najgorim šumskim požarom koji je u posljednjih 20 godina zahvatio provinciju Valenciju. Nedostatak oborina i ekstremno visoke temperature stvorile su u četvrtak idealne uvjete za širenje vatrene stihije.

Požar je buknuo u četvrtak te istoga dana uništio više od 50.000 hektara šumskog zemljišta, stvarajući ogromni oblak dima iznad Valencije, trećeg po veličini grada u Španjolskoj. Tijekom jučerašnjeg dana vatrogasci su napokon postigli napredak, a zabilježene su i mjestimične padaline te osjetan pad temperature.

U gašenju sudjeluje čak 40 helikoptera i kanadera, a danas iz Valencije stižu vijesti o tragediji u kojoj su dvojica pilota ozlijeđena, a jedan se još uvijek matra nestalim. Naime, tijekom gašenja požara srušila su se dva helikoptera. Potraga za nestalim pilotom je u tijeku, a dvojica ozlijeđenih su, na sreću, izvan životne opasnosti.

Meteorolozi napominju kako se tijekom današnjeg dana očekuje ponovni porast temperatura, ali i jačanje vjetra s Istoka. U gašenju požara sudjeluje više od 2.000 vatrogasaca, a jednako toliko ljudi evakuirano je tijekom vikenda s opožarenog prostora.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.