U Zagrebu otvoren centar "Ključić oko vrata": I osobe s invaliditetom mogu uživati u turizmu

Foto: Hina

U ZAGREBU je danas održano svečano otvaranje "Ključića oko vrata", službenih prostorija Centra za unaprjeđivanje i promociju turističko-ugostiteljskih usluga usmjerenih gostima s invaliditetom.

Prostorije će se koristiti za edukativne i turističke svrhe, u njima će se osobe s invaliditetom podučavati kuhanju i drugim ugostiteljskim uslugama, održavat će se slikarske radionice i izrada suvenira.

Ugostitelji i turistički djelatnici moći naučiti kako pristupiti slijepim, slabovidnim, gluhim i nagluhim osobama te kako ugostiteljske i turističke objekte prilagoditi osobama u invalidskim kolicima.

Naime, iako čak pet posto stanovništva čine osobe s invaliditetom, većina hrvatskih turističkih i ugostiteljskih objekata nije prilagođena njihovim potrebama.

"Europska unija i Republika Hrvatska kao njezina članica prepoznale su turizam kao ljudsko pravo, a rad ovog centra naslanja se na novu strategiju Ministarstva turizma koja promiče razvoj turizma za sve. Nadamo se da će nam sredstva Europske unije omogućiti daljnji razvoj turističkih usluga usmjerenih turistima s invaliditetom", kazao je pomoćnik ministra turizma Želimir Kramarić.

"Ključić oko vrata važno je mjesto za razvoj društva jednakog za sve. Vjerujem kako će se rad Centra za unaprjeđivanje i promociju turističko-ugostiteljskih usluga usmjerenih gostima s invaliditetom preslikati i u drugim dijelovima Hrvatske", kazala je pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak.

Osim za edukaciju ugostitelja, "Ključić" je otvoren i za turiste, uključujući one s invaliditetom. U sklopu eno-gastro radionica turistima će se predstavljati hrvatski proizvodi i tradicionalna kuhinja. Posebnu ulogu Ključić ima u osobnom i profesionalnom razvoju osoba s invaliditetom.

"Pod motom 'Otključajmo mogućnosti' osobe s invaliditetom podučavat ćemo kuhanju te drugim ugostiteljskim uslugama. Ovdje će se održavati i slikarske te radionice izrade suvenira, a ovisno o željama i potrebama naših polaznika razvijat ćemo i nove programe. Svi oni za cilj imaju osobama s invaliditetom osigurati što veću samostalnost", kazao je na otvorenju Vedran Habel, predsjednik Udruge nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja.

Već na otvorenju Ključića u kulinarske su se radionice uključile mnogobrojne osobe s invaliditetom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.