Ubila se nakon mobbinga na radnom mjestu, a ista firma sada daje otkaz njenoj sestri i nećakinji!

Foto: Privatni arhiv (Jadranka Crnečki s pokojnom sestrom Snježanom Abdurahmanović)

"SADA se valjda žele riješiti cijele familije", potreseno nam priča Jadranka Crnečki, sestra Snježane Abdurahmanović, bivše voditeljice Intim bara na HRT-u koja je počinila samoubojstvo nakon što je bila izložena mobbingu na radnom mjestu.

Jadranka i njena kćer Claudia također su među oko 1200 radnica Adria grupe, za koju je radila i pokojna Snježana. Upravo im je ona pomogla da nađu posao, bez kojeg će sada obje ostati.

Claudia Crnečki u Adria grupi zaposlila se odmah nakon što je završila srednju školu. Radi za njih oko godinu i pol dana. Njena majka, koja je sada i skrbnica Snježanino dvoje djece, tamo je nešto kraće, od lipnja prošle godine. 

"Kćer me nazvala u suzama, tjeraju je da potpiše sporazumni otkaz bez objašnjenja zašto joj daju otkaz. Kada je pitala može li dobiti premještaj, rekli su joj da ne može. A izgleda da sam sada i ja na redu. Ja sam inače šećeraš pa mi je imunitet pao, u zadnje vrijeme sam malo češće na bolovanju, a tu je i stres zbog svega što se dogodilo sa Snježanom", priča nam Jadranka, koja je obavijest da joj ugovor neće biti produljen dobila par dana nakon svoje kćeri.

Mobbing, ponižavanje i seksualno zlostavljanje

Njena kćer Claudija, Snježanina nećakinja, žali se da je na poslu iskorištavaju. I Claudija radi u Intim baru, kojeg je Snježana nekad vodila. Nakon njene smrti sve se promijenilo. Novi šef Branko Klešković, tvrdi Claudija, radnice Adria grupe na HRT-u izrabljuje, mobbingira i seksualno zlostavlja.

"Mene tjeraju zato što kažu da nisam dovoljno sposobna za rad. Taj novi šef Klešković nas iskorištava, tjera nas da radimo po 14 sati dnevno, a prekovremeni nam nikada nisu plaćeni, a usto još i seksualno pipa radnice. Svih nas maltretira, posebno mene jer sam nećakinja pokojne Snježane", kaže Claudija.

Na poslu se, kako nam kaže, prije nekoliko dana rasplakala. Kleškoviću je, tvrdi, sve to bilo zabavno.

"Ja sam plakala tamo, a on se podrugivao, smijao mi se. Rekao mi je da nemam više što tamo raditi, da se gubim, da nađem novi posao, da on traži profesionalne konobare. Zabranio mi je rad na aparatu za kase, gdje sam ranije normalno radila, pa sam zadnjih dana morala samo prati suđe i skupljati šalice. Ako bi me zatekao na kasi, derao se na mene. Strašno, u šoku sam", priča nam Snježanina nećakinja.

Otkaz bez razloga

Claudiji su na poslu jasno dali do znanja da je više ne žele. Novi ugovor o radu neće joj ponuditi. Obrazloženje, kako kaže, nije dobila. "Da mi je barem rekao zašto to radi, zašto me se želi riješiti. Ali ne želi mi dati razlog. Strašno je to što mi rade", kaže Claudija.

"Kažu joj da je nemaju gdje premjestiti, a zapošljavaju nove ljude", ogorčena je Claudijina majka Jadranka, koja ističe da je i sama na radnom mjestu bila suočena s maltretiranjem. "Svima ostalima daju ugovore po tri mjeseca. Jedino meni su dali na mjesec dana", kaže nam Jadranka koja tvrdi da su zaposlenici Adria grupe i na drugim lokacijama, a ne samo na HRT-u, izloženi ponižavanju i mobbingu.

Adria grupa: To su tračevi i naklapanja, ugovor im neće biti produžen jer za njima više nema potrebe

Adria grupi poslali smo pismeni upit u kojem smo tražili očitovanje o optužbama koje Jadranka i Claudija iznose na račun njihovih zaposlenika. Odgovor na upit poslan e-mailom nismo dobili.

Pokušali smo ih stoga kontaktirati i telefonom. Gospođa koja nam se javila na telefon u uredu uprave Adria grupe, a koja se nije predstavila, rekla nam je da su dobili naš upit.


"Pitanja nam nisu jasna i daleko su od istine, zato se nismo ni javljali", kazala nam je u telefonskom razgovoru. Kada smo upitali možemo li tu tvrdnju prenijeti kao službeni stav Adria grupe, ljubazna nam je službenica kazala da bi trebali razgovarati s Maricom Božić, direktoricom ljudskih potencijala.

"To su po meni tračevi i naklapanja", kazala nam je Božić osvrćući se na optužbe majke i kćeri Crnečki. Potvrdila je, međutim, da Jadranki i Claudiji Crnečki ugovori o radu neće biti produženi nakon 31. siječnja ove godine.

"Iz sektora gastro dobila sam informacije da gospođama ističe ugovor i da im neće biti produžen jer za njima više nemamo potrebe. Nisu one jedine kojima ugovor neće biti produžen", kazala nam je Božić. Na pitanje koliko će još osoba ostati bez posla, odgovorila nam je da je to poslovna tajna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.