Učenici bez prava glasa već godinu dana: Nikako da se sazove novo Nacionalno vijeće učenika

Foto: Arhiva

UDRUGA srednjoškolaca USRED na svojim je mrežnim stranicama upozorila da se učenici već gotovo godina nemaju svoje predstavničko tijelo i savjetodavno tijelo ministru znanosti, obrazovanja i sporta.

"Kroz 2012. godinu dogodilo se par reformi u školstvu koje su se izrazito odrazile na učenika, a neke od njih i oštetile. No, u cijeloj priči nitko se nije zapitao zašto se učenici ne oglase po pitanju navedenih reformi. Pa pogledajte kako je ministar Jovanović ubio glasove učenika! Naime, postoji Nacionalno vijeće učenika koje je predstavničko tijelo svih učenika i savjetodavno tijelo ministru znanosti, obrazovanja i sporta. Zadnji saziv tog vijeća završio je u ožujku 2012. godine, iako su tada već trebali biti izbori novih članova. Taj rok smo ministru oprostili zato što se promijenila vlast i nadali smo se da će, ako mu damo vremena, kvalitetnije realizirati izbore i NVURH podići na višu razinu", piše u članku.

"Kako izbore ministarstvo nije napravilo do lipnja 2012., agresivno smo krenuli prema ministarstvu da se oni provedu, pa 27.lipnja dobivamo prelijepa obećanja da će izbori biti organizirani početkom školske godine, u rujnu, na novi način kojim će se učenicima objasniti za što se to kandidiraju. To se nije dogodilo, nego nakon našeg ponovnog presinga MZOS šalje naredbe na lokalne uprave da provedu izbore do 20. prosinca. Neke županije ih još nisu provele. I tako su hrvatski učenici već godinu dana bez svojih predstavnika, prisiljeni prihvaćati ministrove reforme dok se ni dan-danas ne zna datum održavanja konstituirajuće sjednice Nacionalnog vijeća učenika", zaključuje se u tekstu.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.