Udar na porezne oaze: Slovenci traže povrat tajkunskog kapitala

Foto: FAH

SLOVENSKA vlada u četvrtak je formirala posebnu radnu skupinu za izradu mjera kojima će pokušati spriječiti odljev domaćeg kapitala u inozemstvo, posebno u porezne oaze, a već prenijeta financijska sredstva koja su stečena nezakonito vratiti u zemlju.

Premijer Miro Cerar izjavio je nakon sjednice vlade da su u skupni koju vodi ministar pravosuđa Goran Klemenčič predstavnici više ministarstava i središnje banke, a zadaća joj je da izradi analizu i predloži mjere za zaštitu gospodarskih i financijskih interesa Slovenije u slučajevima transferiranja financijskih sredstava u inozemstvo ili njihova prikrivanja u poreznim oazama.

Cerar: Stop poreznim oazama

"Ova će se vlada potruditi da dobro istraži sve dosadašnje takve prakse, za koje mnogi pretpostavljaju ili sumnjaju da su uzrok netransparenstnih financijskih poslova, pa i prelijevanja slovenskih financijskih sredstava u porezne oaze", kazao je Cerar.

Slovenski premijer je dodao da će skupina morati djelovati vrlo brzo i do 1. ožujka iduće godine vladi podnijeti akcijski plan, s prijedlogom zakonodavnih, institucionalnih i operativnih mjera kako stati na kraj takvoj dosadašnjoj praksi.

Kapital treba vratiti u Sloveniju


Uz to, dodao je Cerar, skupina treba ispitati mogućnost da se što veći dio sredstava pravnih i fizičkih osoba koje su protupravno stekle imovinu, pa su je nezakonito prelile u porezne oaze, vrati u Sloveniju.

Vjeruje se da je dobar dio slovenskih "tajkuna" koji su zadnju godinu osuđeni za zloporabe u privatizaciji nekad društvenih poduzeća i onih kojima se još sudi svoja sredstva na vrijeme prebacila u inozemstvo, a neki špekuliraju da se radi o više milijarda eura.

No, i vodeći na listi 100 najbogatijih slovenskih poduzetnika svoje tvrtke imaju registrirane u poreznim oazama ili u državama s nižim porezima od onih koje ima Slovenija, na primjer u Nizozemskoj i na Cipru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.