Udruge traže osnivanje fonda za liječenje djece oboljele od malignih bolesti

Foto: Index

RODITELJI djece oboljele i liječene od malignih bolesti, organizirani u 14 udruga, uputili su danas apel za osnivanjem fonda za liječenje oboljele djece, uređenje dječjeg onkološkog odjela u Klaićevoj bolnici u Zagrebu, te što hitniju izradu Nacionalne strategije za borbu protiv malignih bolesti dječje dobi.

Novoosnovanim fondom upravljala bi država po jasnim kriterijima, čime bi se okončalo postojeću stihiju u kojoj pojedine udruge prikupljaju novac za pojedinačnu djecu. Bio bi namijenjen svoj oboljeloj djeci, a u njega bi se slijevao novac od raznih humanitarnih akcija. Tako bi sva djeca imala ista prava i iste šanse, istaknula je Božena Anić iz udruge Sanus na konferenciji za novinare predstavnika roditeljskih udruga.

Nakon što su roditelji Nore Šitum optužili udrugu Hrabro dijete za malverzacije i nezakonito raspolaganje novcem prikupljenim za liječenje njihove kćeri, 14 udruga roditelja oboljele djece poziva državu da napravi reda i poboljša pravnu regulaciju prikupljanja humanitarne pomoći.

Problemi, kažu, nastaju zbog zakonskih nedorečenosti jer nije jasno kamo bi trebalo preusmjeriti prikupljeni novac kada korisnik umre, u slučaju da mu više nije potrebna pomoć ili nije prikupljeno dovoljno novca.

Prioritet je prikupljanje sredstava za Klaićevu

Ljiljana Vuletić iz udruge Ljubav na djelu kao apsolutni prioritet istaknula je prikupljanje sredstava za uređenje dječjeg onkološkog odjela u Klaićevoj bolnici, gdje su djeca smještena "u katastrofalnim i nehumanim uvjetima koji nisu mijenjani zadnjih 30 godina".


Samo se projektna dokumentacija radila godinu dana, a u međuvremenu je nastao nerazmjer između 20 milijuna kuna na temelju troškovnika (studeni, 2013.) i procjena sanacijskog upravitelja Klaićeve bolnice Osmana Kadića koji je nedavno izjavio da bi cijeli projekt stajao i više od 30 milijuna kuna.

"Ako je potrebno 20 milijuna, onda ne može biti sada 30 milijuna", ističe Božena Anić.

Podsjetila je kako je Privredna banka tijekom izrade projekta uputila toj klinici pismo namjere o donaciji 21 milijun kuna, upitavši "tko je kriv da se taj novac prenamijenio za nešto drugo".

S konferencije je upućen i apel Privrednoj banci da ponovno namijeni taj novac Klaićevoj, a za eventualni ostatak sredstava udruge bi izvršile pritisak na mjerodavne institucije.

Kapaciteta za smještaj roditelja ima dovoljno

Udruge smatraju i da novac prikupljen za liječenje djeci ne bi trebalo preusmjeravati na izgradnju kapaciteta za smještaj roditelja, jer je to pitanje dobro riješeno.

Primjerice, u Zagrebu kapaciteta za smještaj roditelja ima i previše, 60 posto tih stanova je u centru grada, a smještaj se ne plaća. U ovom trenutku, s obzirom na recesiju u zemlji, novac treba usmjeriti na nešto potrebnije, ističe Božena Anić.

Upozoreno je i da roditelji imaju najviše problema s tijelima socijalne skrbi, te da u nekim sredinama primaju jednogodišnju invalidninu, drugdje trogodišnju, a ponegdje i petogodišnju invalidninu.

Od Ministarstva socijalne politike i mladih stoga traže da se invalidnine roditeljima oboljele djece u svim centrima za socijalnu skrb daju na pet godina po istim načelima, a od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta da se oboljelim srednjoškolcima tijekom liječenja osigura nastava u bolnicama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.