Uoči izbora: Britanski naftaši očekuju smanjenje poreza, proizvodnja ispod 60 dolara za barel im je neisplativa

Foto: scx.hu

PRIJE pet godina koalicija konzervativaca i liberalnih demokrata preuzela je upravljanje Velikom Britanijom, a u tom trenutku cijena sirove nafte iz Sjevernog mora bila je 80 dolara za barel, s proizvodnjom od 1,5 milijuna barela na dan.

Naftni sektor dovoljno je važan najvećim političkim strankama da su sve sklone nastavku politike poreznih olakšica s obzirom na trendove s kojima se suočavaju proizvođači nafte, ali rezultati izbora ipak mogu donijeti različite scenarije podrške za bušotine na Sjevernom moru, navode iz Saxo Banke.

Arapsko proljeće početkom 2011. i vrhunac u proizvodnji zadržali su cijene stabilnim sljedećih godina, s prosječnom cijenom od 100 dolara za barel i bilo je to zlatno doba za države proizvođače nafte koje su povećavale proizvodnju kao odgovor na rast cijena, podsjećaju analitičari iz danske investicijske banke.

Ispod 60 dolara za barel proizvodnja u Sjevernom moru neisplativa

U državama kao što je Velika Britanija, gdje je proizvodnja padala, inflacija cijene u naftnoj industriji utjecala je na smanjenu profitabilnost proizvođača u obalnom dijelu Velike Britanije. Na svjetskom tržištu dogodio se zatim spektakularni kolaps cijena, s vrhuncem lanjskog lipnja i sve do siječnja ove godine. Sirovom naftom tipa Brent trguje se sada na razini iz sredine 60-tih, što je ipak svojevrsna stabilizacija na olakšanje država koje proizvode naftu, od kojih je većina bila zatečena naglim padom cijena.


"Trendovi su doveli do stalnog pada proizvodnje u Velikoj Britaniji i prosjeka od milijun barela na dan. Obalni pojas je također tehnički kompleksan i geološki izazovan, pa je i trošak vađenja nafte sve veći što znači da je i potrebna razina ekonomske održivosti sve viša. Prema procjenama, trgovanje Brent naftom treba biti iznad 60 dolara za barel da bi profitabilnost većine polja u Sjevernom moru bila na nuli, a neki proizvođači koji buše na kilometre obale u Škotskoj trebaju cijenu od čak 86 dolara za barel", pojašnjava Ole Hansen, rukovoditelj strategije za Robe u Saxo Banci.

Kako bi podržala proizvodnju nafte u Velikoj Britaniji, odnosno sektor koji zapošljava više od 400 tisuća ljudi diljem zemlje, britanski ministar financija George Osborne najavio je smanjenje poreza za tvrtke koje vade naftu i plin u Sjevernom moru, što je obrnuta taktika od one iz 2011. kada su dizali poreze u vrijeme rasta cijena. Porezna olakšica, prema vladinim procjenama, trebala bi povećati proizvodnju za 15 posto do kraja desetljeća.

Britanski naftaši trebaju cijenu od 100 dolara, ili smanjenje poreza

Kako bi izvadili do tri milijarde barela nafte, koliko su predviđene rezerve, industrija nafte i plina u Velikoj Britaniji treba oporavak cijene sirove nafte blizu 100 dolara za barel ili potporu kojegod vlade koja će zaslužiti mandat na izborima sutra, 7. svibnja. Sve najveće političke stranke sklone su smanjenju poreza za taj sektor i bez obzira na stranačku pripadnost, novoizabrani kabinet vjerojatno će nastojati zadržati opstanak tog sektora.

U slučaju da će novu vladu predvoditi konzervativci, morat će ipak odvagati te dodatne mjere s obzirom na željeni nastavak smanjenja deficita. Vlada laburista vjerojatno bi radije utrošila novac na javni sektor, no ankete pokazuju da će Ed Milliband teško dobiti ključeve u Downing Streetu bez potpore Škotske nacionalne stranke (SNP). Kako naftni sektor dominira škotskom ekonomijom, a s obzirom da se njihova neovisnost ne vidi na obzoru, SNP će sigurno u slučaju pobjede inzistirati na što većoj podršci proizvođačima nafte na njihovoj obali, zaključuju u Saxo Banci.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.