Uskok optužio Antu Jelavića da je na teret proračuna RH riješio stan za haškog osuđenika Ivicu Rajića

Foto: HRT

USKOK je pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv Ante Jelavića, nekadašnje perjanice bosansko-hercegovačkog HDZ-a, i to zbog zloporabe položaja i ovlasti, ratnog profiterstva i štete u državnom proračunu RH od 740 tisuća kuna u korist Ivice Rajića, zapovjednika HVO-a, u Haagu osuđenog na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina i pokolja Muslimana u Stupnom Dolu.

Jelavića terete da je kao pomoćnik ministra obrane Herceg-Bosne omogućio Rajiću da na teret poreznih obveznika Republike Hrvatske dođe u posjed stana od 90 četvornih metara u Šimićevoj ulici na splitskim Blatinama, u blizini kojeg je i uhićen 2003. godine.   

Za zbrinjavanje Ivice Rajića 740 tisuća kuna

USKOK je Jelavića optužio da je kao pomoćnik ministra obrane Hrvatske Republike Herceg-Bosne, ovlašten za odlučivanje o sredstvima doznačenim tom ministarstvu, u ožujku 1996. godine u Grudama u vrijeme procesa mirne reintegracije u RH, u namjeri da zapovjedniku HVO-a omogući da se značajno okoristi na teret proračuna Ministarstva obrane, koji je za vrijeme rata na području Hrvatske i BiH, kao i poslije rata zbog neposredne opasnosti neovisnosti i teritorijalnom suverenitetu, pretežno financiran izravno sredstvima Ministarstva obrane RH, bez pravnog temelja donio pisanu odluku da se za kupnju stana zapovjedniku HVO-a jednom društvu iz Opuzena isplati 740 tisuća kuna. Tako je pripadniku HVO-a na teret proračuna Ministarstva obrane, kupljen stan u Splitu od 90 četvornih metara, naveo je USKOK u svom priopćenju.

Rajić je pušten na slobodu u rujnu 2011. godine nakon što je izdržao dvije trećine kazne. Uskok je istragu o stanu pokrenuo prošle godine kada je splitski sud donio privremenu mjeru kojom je sporni stan blokiran.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.