Viši sud: Slovenski novinar nije klevetao Jankovića, radilo se o šali

Screenshot: Wikipedia

SLOVENSKI novinar Borut Tavčar neće morati platiti 2000 eura kazne jer je ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića u jednom članku doveo u vezu s Josephom Fritzlom, Austrijancem koji je niz godina u podrumu držao i silovao vlastitu kćer, presudio je Viši sud u Ljubljani u odluci objavljenoj u četvrtak.

Taj je sud poništio odluku prvostupanjskog suda prema kojoj takva usporedba predstavlja uvredljiv i ponižavajući napad s predumišljajem na osobu istaknutog političara te Tavčara, novinara "Dela", oslobodilo svake odgovornosti. Za razliku od sudaca koji su izrekli osuđujuću presudu, viši je sud u presudi, koja je sada konačna, naveo da je čitateljima iz konteksta bilo jasno kako se radi o šali koju treba shvatiti u prenesenom smislu te da je potrebno voditi računa o novinarskom žanru u kojemu su navodi bili izrečeni.

Novinar je u svom iskazu na sudu ispričao okolnosti nastanka članka u kojemu je prije pet godina pisao o nepravilnostima na općini Ljubljana. On tvrdi da mu je vic kako Janković slovenskom prijestolnicom upravlja onako kako je Fritzl gospodario svojom obitelji anonimno ispričao jedan zaposlenik gradske uprave.

Ljubljanom već niz godina s velikom većinom u gradskom vijeću upravlja Janković koji često zna reći kako svi u općinskim službama predstavljaju veliku i složnu obitelj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.