Vlada krivnju za porez svalila na EU, ali i dalje nisu objasnili zašto uopće naplaćuju kisik bolesnoj djeci!

Foto: Martina Pauček Šljivak

VLADA se na svom Facebook profilu osvrnula na novi Pravilnik o ortopedskim i drugim pomagalima, koji je mnogim obiteljima čiji članovi vode tešku životnu bitku stvorio brojne probleme.

> Za aute i mobitele se ima, a bolesnu djecu ne: Vlada im uvela porez na kisik, a novim Pravilnikom uskratila prava

"Iskreno se nadamo da promjena Pravilnika neće pogoditi one najpotrebitije, već da će se upravo njima posvetiti više pažnje te da će svako dijete kojemu je ortopedsko pomagalo zaista neophodno, isto i dobiti bez poteškoća. Trudimo se učiniti sve kako bi ovoj skupini naših građana i njihovim roditeljima olakšali život no u trenutnoj gospodarskoj situaciji taj posao nije lagan.

Ipak, Ministarstvo socijalne politike i mladih je za osobe s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta u 2012. godini proširilo uslugu osobne asistencije putem projekata udruga osoba s invaliditetom, te je u odnosu na 2011. godinu povećan broj korisnika s 551 na 631. Usluga je osigurana u suradnji s 80 udruga osoba s invaliditetom, s ukupnim iznosom od 28 milijuna kuna. Za gluhe i gluhoslijepe osobe proširena je usluga tumača/prevoditelja na hrvatski znakovni jezik, te su u tu svrhu zaposlena 52 tumača u sklopu projekata 27 udruga (3,1 milijun kuna). Usluga asistenta u nastavi u suradnji s 41 udrugom osigurana je za 147 djece s teškoćama u razvoju, s ukupnim iznosom od 4,6 milijuna kuna", navode iz Vlade.

Zašto država ne financira djeci kisik bez kojeg ne mogu živjeti?


O uvođenju poreza od 5 posto na boce s kisikom, bez kojih mnoga djeca ne mogu preživjeti, u Vladi kažu: "Kako direktivom Europske unije nije bila propisana mogućnost primjene nulte stope PDV-a za nove države članice, donesena je odluka da se nulta stopa PDV-a na kruh, mlijeko, knjige, lijekove, ortopedska pomagala i sl. od 1.1.2013. godine poveća na 5 posto".

Iz Vlade, međutim, nisu dali odgovor zašto se punjenje boca kisikom ne financira preko HZZO-a nego ih roditelji moraju sami nabavljati iako je jasno da o tome ovisi život djeteta. Podsjetimo, svako dijete ima pravo na dobivanje samo jedne boce, dok drugu zamjensku, koja se koristi dok se prva puni, moraju sami kupiti.

Planiraju ovime uštedjeti više desetaka milijuna kuna godišnje

"Što se tiče izmjena Pravilnika o ortopedskim i drugim pomagalima, HZZO je prije mjesec dana o tome izvijestio javnost priopćenjem u kojem stoji:

`Od 1. siječnja iduće godine na snagu stupa novi izmijenjeni Pravilnik o ortopedskim i drugim pomagalima kao i Popis ortopedskih i drugih pomagala. Novim Popisom usklađene su cijene tako da se visina troška istovrsnih pomagala određuje prema onome s najnižom cijenom iz skupine.

Također su korigirane indikacije za ostvarivanje prava na pojedina pomagala, te produženi rokovi uporabe za pojedina pomagala, čime se na prvo mjesto stavlja njihova funkcionalnost. Bez obzira na propisani rok uporabe, uvedena je obveza provjere funkcionalnosti prije svakog odobravanja pomagala. Provjera funkcionalnosti pomagala omogućit će osiguranicima da dobiju novo pomagalo i prije isteka predviđenog roka ako pomagalo koje koriste više nije u funkciji.

Procjenjuje se da će ovo usklađenje cijena te korekcija indikacija i rokova uporabe ortopedskih pomagala donijeti značajne uštede od više desetaka milijuna kuna godišnje u odnosu na dosadašnje troškove."

Miran prosvjed 28. siječnja na Markovom trgu

Nezadovoljna odnosom Vlade RH prema osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju, Facebook grupa "Pomozimo djeci s invaliditetom" poziva građanke i građane Republike Hrvatske na mirni prosvjed koji će se održati 28. siječnja 2014. u Zagrebu, na Markovom trgu, od 11 do 13 sati.

Od Vlade traže vraćanje prava osoba s invaliditetom i roditelja djece s teškoćama u razvoju koja su im oduzeta posljednjim izmjenama relevantnih zakona i propisa.

Među njima je vraćanje prava na status roditelja njegovatelja svim roditeljima kojima je ovo pravo ukinuto temeljem krivog tumačenja Zakona o socijalnoj skrbi, vraćanje prava na ortopedska pomagala sukladno prijašnjem Pravilniku o pravu na korištenje ortopedskih pomagala.

Vodeći se Zakonom o nacionalnim manjinama, Roditelji djece s teškoćama smatraju da osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju moraju dobiti status manjine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.