Vrhunac vodnog vala prolazi područjem Siska: Stanje kritično, poplavljeno sve više kuća

Foto: Hina

VRHUNAC vodnog vala Kupe i Save prolazi kroz Sisak. Stanje na poplavljenom području vrlo je ozbiljno, a najkritičnije je na području općine Lekenik, u Letovaniću i Starom Brodu, gdje je sve veći broj obiteljskih kuća pod vodom.

Vojska radila cijelu noć zajedno sa vatrogascima i mještanima

Noć u Lekeniku je prošla u strahu od vodenog vala koji pristiže na područje Pokuplja. Stanje je izuzetno teško. Vojska je radila cijelu noć zajedno sa vatrogascima i mještanima.

Ivica Perović, načelnik općine Lekenik kaže kako je stanje izuzetno teško. Na nasipu u Žažini je podignuto od krune nasipa još 70-cm jer voda je došla do vrha i postojala je mogućnost za prelijevanjem.

"Radilo se i u Letovaniću cijelu noć i tamo je stanje izuzetno kritično, voda se počela se prelijevati preko nasipa i ceste. Morali smo angažirati i Gorsku službu spašavanja. Neke stanovnike morat ćemo i evakuirati, a organiziramo i prijevoz hrane i pitke vode. Stanje je izuzetno teško i borimo se svim raspoloživim snagama, uz potporu vojske, vatrogasaca, mještana i Gorske službe spašavanja", izjavio je Perović.

"Teško će se obraniti pojedina naselja, branit ćemo nasip u Žažini. Letovanić je već upitan, i vidjet ćemo što ćemo moći napraviti. Teško mi je davati procjene jer vodeni val još uvijek dolazi", kazao je Perović.

Sisak: Poziv vojsci, vatrogascima i drugim službama

"Stanje na terenu je izuzetno ozbiljno", poručili su iz ureda Sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel. Kako se Sisak priprema na dolazak vodnog vala, Lovrić Merzel je uputila poziv vojsci, vatrogascima te svim drugim službama da se pridruže obrani od poplava.


Na zahtjev Lovrić Merzel u Grad Sisak i naselje Staru Drenčinu dolazi 300 vojnika za hitne interventne potrebe ovog područja. Isto tako, na područje Letovanića, u kojem se već nalazi 100 vojnika, dolaze 4 velika vojna kamiona, koji će omogućiti komunikaciju i eventualnu evakuaciju stanovništva i domaćih životinja s ovog ugroženog područja, a vojnici će ostati na tom području koliko bude potrebno.

Lovrić Merzel je od županijskog vatrogasnog zapovjednika Mije Brlečića zatražila da digne sve raspoložive profesionalne vatrogasne postrojbe, te da zatraži pomoć profesionalnih vatrogasaca iz drugih županija, a pozvala je i gradonačelnike i načelnike općina da shvate ozbiljnost situacije.

"Apeliram i molim sve gradonačelnika i načelnike općina da shvate ozbiljnost situacije, dignu sve svoje komunalne službe i raspoložive resurse u pripremi materijala , ljudstva, tehnike, svega što bi omogućilo bržu i lakšu intervenciju u ovo vrijeme izuzetno ozbiljnog stanja sigurnosti građana i njihove imovine", pozvala je sisačko-moslavačka županica.

Kritično u Lekeniku, Sisak i Petrinja u pripravnosti

Teško stanje na području poplavljenog sisačkog Pokuplja. Najviši vodni val Kupe mobilizirao je na terenu vatrogasne, komunalne, ekipe Hrvatskih voda, Gorske službe spašavanja, vojske. Neka mjesta u općini Lekenik su odsječena. Samo u Letovaniću ugroženo je 200-ak kućanstava. Stanje je ozbiljno i na području Siska i Petrinje.


Rekordan vodostaj Kupe osim Karlovačke, pogodio je i Sisačko-moslavačku županiju.

''Ovo se ne pamti na ovim područjima - Lekenika, Petrinje, Topuskog, posljednjih 40,50 godina'', rekla je županica Marina Lovrić Merzel. Sve službe su na nogama u Petrinji i Sisku, na pojačavanju petkilometarskog nasipa u Staroj Drenčini pomaže 300 vojnika.

Vodostaj će dalje rasti, a u pomoć će bude li potrebe biti pozvana vatrogasna pojačanja iz drugih županija. Lovrić Merzel dodaje:

''Grad Sisak je najslabija točka ovog puta sa razine Kupe'', rekla je županica.

U Lekeniku ni pomoć vojske nije spriječila izlijevanje Kupe u naselju Žežina. Sada je najveća briga da nasip izdrži, jer stanje je kritično.

''Velik dio naselja Letovanić je poplavljen. Angažirane su ekipe Gorske službe spašavanja za evakuaciji ljudi koji su ostali odsječeni, a isto tako za dostavu hrane i pitke vode. To je sigurno 200-ak kućanstava koja su ugrožena'', rekao je načelnik općine Ivica Perović.

Mještani, vatrogasci, vojska vrećama s pijeskom pojačavaju nasip. Do desne obale Kupe i lokala Slavice Belle voda još nije došla, no svejedno strahuje pogledavajući prema lijevoj obali.

''Dosta je gadno. Voda protiče na par mjesta. Vikendaško naselje uz Kupu, susjedno selo Stari Brod, to je sve pod vodom. Svima je ušla u vikendice. Nama još nije kritično da su poplavljene kuće. Ali ako potraje, nas će onda zaobilazne vode potopiti'', strahuje ova mještanka.

Ništa bolje nije na karlovačkom području, gdje su i dalje na snazi izvanredne mjere obrane od poplave. Vodostaji karlovačkih rijeka sporo opadaju, a brojne prometnice su još pod vodom. Osamdesetak ekipa čamcima pomaže ljudima, ali i životinjama. S jedne farme krava u Gornjem Mekušju sinoć je nekoliko sati trajalo spašavanje ugroženih životinja. Vraćanje vodostaja u normalu očekuje se tek kroz dva, tri dana, pa će teško stanje još potrajati.

Pomoć sisačkog Caritasa poplavljenim područjima

Poplavljena područja u Sisačko-moslavačkoj županiji danas je posjetio izaslanik sisačkog biskupa Vlade Košića mons. Marko Cvitkušić i to u selima Žažina, Stari Brod i Letovanić gdje se rijeka Kupa izlila iz svoga korita i poplavila pedesetak kuća, pa je u pomoć priskočio sisački Caritas.

Caritas Sisačke biskupije i Hrvatski Caritas, uz koordinaciju s gradskim i županijskim društvom Crvenog križa, već drugi dan skrbe za obitelji pogođene poplavama, kao i za volontere koji danonoćno rade na učvršćivanju nasipa.


Dosad su volonteri Caritasa dostavili tamošnjim stanovnicima više stotina kilograma hrane i brojne pakete s bocama pitke vode potrebne zbog onečišćenja bunara.

Posebna skrb usmjerena je i prema glinskom području, gdje zbog izljeva rijeke Gline odsječeno sedamdesetak obitelji, a Caritas Biskupije, kao i župni Caritasi pružat će i dalje pomoć na svim tim područjima dok će za to biti potrebe, poručio je mons. Cvitkušić.

Cvitkušić se susreo s mještanima, volonterima, pripadnicima Hrvatske vojske, HGSS-a i s članovima lokalnih DVD-a koji pune vreće pijeskom i rade zečje nasipe za to područje. U Starome Brodu susreo se i s načelnikom općine Lekenik Ivicom Perovićem koji ga je izvijestio o ozbiljnosti situacije, spašavanju imovine i evakuacijama mještana.

Zahvalio je na zauzetosti svima koji pomažu u poplavi, a mještani su zahvalili Biskupiji i posebno Caritasu na iskazanoj brizi.

Čavlović: Dobra je vijest da su karlovački pritoci u opadanju

Vodostaj Kupe kod Jamničke kiselice dosegnuo je maksimum i zadnjih sat vremena stagnira, a polako pada i Kupa kod Karlovca.

Maksimalni vodni val polako stiže u Sisak. Vodostaj Kupe kod Jamničke kiselice dosegnuo je maksimum i zadnjih sat vremena stagnira, a polako pada i Kupa kod Karlovca. Noćas je najgore bilo u Letovaniću i Starom Brodu koji su, takoreći, odsječeni od ostaka. Dežurala je i vojska, punile su se vreće s pijeskom, evakuiralo stanovništvo. Problemi su se pojavili u Topuskom kada je popustio zečji nasip i ugrozio 50-ak kuća. Deseci obiteljskih kuća i gospodarskih objekata su pod vodom.


Nova kiša koja je jutros pala ne bi smjela u velikoj mjeri utjecati na stanje na terenu, rekao je za Media servis Zoran Čavlović iz Hrvatskih voda.

"Po ovim prognozama koje imamo ne bi smjela to biti jača kiša, u prosijeku od pet do deset milimetara, što je 10 puta manje od onog što smo imali. Dobra je vijest da su karlovački pritoci dobri, u opadanju su i trebala bi krenuti stabilizacija tog vodostaja na Karlovačkom području. Na sisačkom području očekujemo dolazak maksimalnog vala u Sisak i onda prema Jasenovcu", kaže Čavlović.

Za dolazak vala su spremni, dodaje Čavlović i objašnjava:

Vodostaj Save kod Crnca trenutno je manji nego što smo imali u vrijeme uskrsnih blagdana kad smo imali vodostaj 768 centimetara. Prognozirali smo 770 centimetara i mislimo da bi uz sve mjere to trebalo proći kako treba", poručuje.

Vodostaj Like u opadanju, lokalne ceste i dalje pod vodom

Na području Kosinjske doline u Lici još su pod vodom lokalne ceste za Donji Kosinj, Rudinku, Šušanj i Kosinjski Bakovac.

Protekle noći u Lici je palo oko 17 litara oborine po metru četvornom, no vodostaj rijeke Like i dalje je u laganom opadanju, pa se sljedećih sati očekuje znatno manji priljev vode u akumulaciju Kruščica, doznaje se od voditelja ispostave Hrvatskih voda za Liku, Mladena Vodičke.


Na području Kosinja voda je zasada ušla u podrum samo jedne obiteljske kuće u Lipovom polju.

Pročelnik područnog ureda za zaštitu i spašavanje u Gospiću, Joso Živković, kaže da su na području Kosinja sve službe u punoj pripravnosti, a naselja i zaselke povezuju tri čamca, dok je još jedan u pričuvi.

"Dobra je vijest da je u Lici prestala padati kiša pa se tijekom vikenda očekuje povoljnije stanje na poplavljenom području", ističe Živković.

U Karlovcu i dalje izvanredne mjere obrane od poplava

Zbog visokih vodostaja Kupe i Korane u Karlovcu su i dalje na snazi izvanredne mjere obrane od poplave, doznaje se u karlovačkoj Ispostavi Hrvatskih voda.

U 11 sati vodostaj Kupe u Karlovcu iznosio je 762 centimetara, a Korane 765 cm.

Iako su vodostaji obje karlovačke rijeke u laganom padu, zbog novih kiša uzvodno od Karlovca na slivu Dobre u Kupu očekuje se dodatno usporavanje pada vodostaja.

Voditeljica karlovačke Ispostave Hrvatskih voda, Biljana Željeznjak, kaže da se prati stanje na terenu i reagira kako ne bi nastajali čepovi koji bi pojačali plavljene okolnog područja.

U gornjem toku u Radencima u Sloveniji vodostaj Kupe je u posljednjih nekoliko sati porastao zbog kiše za 15, da bi se potom smanjio za nekoliko centimetara. To znači da na karlovačkom području ne bi trebalo biti novog porasta vodostaja, već će posljedica biti duže vraćanje rijeka, obale i poplavljenih područja u normalu, napomenula je.


Iako je, kaže, nezahvalno davati prognoze moguće je da će u Karlovcu tek za dva do tri dana rijeke doći u korita, ali će povlačenje voda s polja i okućnica biti sporije.

U Karlovačkoj županiji i dalje u prijevozu čamcima ljudima i njihovim životinjama pomaže osamdeset ekipa. Dostavlja se hrana u poplavljene kuće te se spašava imovina, javlja karlovački Centar 112.

I dalje je otežan promet na D1 kod podvožnjaka na Ilovcu, a još su uvijek zbog vode na kolniku zatvorene za promet državna cesta D36 Koritinja-Šišljević, županijska cesta Lasinja – Brežani i lokalne ceste Vodostaj, Husje, Gornje Mekušje, Mala Švarća-Logorište, Mikšići, Slunjski Moravci-Utinja-Vojnić, Veljun-Primišlje, te Priselci-Zadobarje, a u središtu Karlovca Obala Ivana Trnskog prema Drežniku.

Karlovački pročistač otpadnih voda ponovno radi

Karlovački pročistač otpadnih voda, jučer isključen zbog poplave, ponovno radi pa sadžaj kanalizacije Karlovca i Duge Rese ne ide više nepročišćen izravno u Kupu, doznaje se u gradskoj tvrtki Vodovod i kanalizacija.

Direktor Ivan Mrzljak rekao je Hini da je pročistač pušten u rad u 11 sati zato što je niža razina vode oko njega oslobodila retencijski bazen pročistača i jer su tijekom noći i današnjeg prijepodneva tehničke ekipe osposobile uređaj za pročišćavanje vode. Na uređaju za preradu mulja, te onom za proizvodnju plina, još se radi.


"Bilo nam je bitno da aktiviramo liniju vode. Njen produkt je mulj, ali nije nužno da se on odmah prerađuje, tako da ćemo tu posebnu liniju pustiti kada budemo sigurni da se to može bez opasnosti od štete i kvarova, a isto je i s linijom proizvodnje plina", pojasnio je Mrzljak.

Na pitanje može li procijeniti štetu na tom postrojenju u kojeg su EU, Hrvatska i Grad Karlovac uložili ukupno 36 milijuna eura, Mrzljak je odgovorio da je poplava izazvala štetu na građevinskom dijelu, koju je sada teško procijeniti novčano, ali da je najvažnije što se dogodilo s postrojenjem dviju linija koje još ne rade.

"Šteta na strojarskom dijelu linija plina i prerade mulja mogla bi biti velika, ali to još neznamo dok ne vidimo što se dogodilo s opremom i crpnim postrojenjima, jer do nekih crpki još nismo ni došli", kazao je Mrzljak.

Oko pročistača gradi se nasip, od strane Kupe je završen, ali od strane Korane nije. Kada bude podignut, pročistač bi trebao i u vrijeme poplave raditi nesmetano, smatra Mrzljak i dodaje da mu nije poznato kada bi mogao biti završen jer na tom projektu vrijednom 30 milijuna kuna rade Hrvatske vode.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.