"Vrlo ozbiljan trenutak za Britaniju": Veliki štovatelj Marxa izabran za predsjednika Laburista

Foto: EPA

JEREMY Corbyn, veteran britanske ljevice i veliki štovatelj Karla Marxa, tijekom vikenda je izabran za novog lidera Laburista, čime se povećavaju izgledi za izlazak Britanije iz EU, piše Reuters.

Corbynov trijumf na unutarstranačkim izborima je dočekan uz ovacije članstva, ali i drugih radikala diljem Europe, iako većina političkih komentatora ne skriva bojazan da će njegove političke smjernice poput jednostranog razoružanja nuklearnog arsenala, nacionalizacije ili poreza za bogataše naštetiti stranci.

"Stvari se mogu i stvari će se promijeniti," rekao je Corbyn u pobjedničkom govoru nakon što je dobio povjerenje 59.5 posto članova, značajno više nego što bi se prije samo nekoliko tjedana itko usudio predviđati.

"Ja vam unaprijed zahvaljujem za naš zajednički rad na postizanju velikih pobjeda, ne samo izbornih za Laburiste, već i emocionalnih za čitavo naše društvo u kojima ćemo pokazati da mi ne trebamo biti nejednaki, da stvari ne trebaju biti nepoštene i da siromaštvo nije neizbježno," rekao je 66-godišnjak i dodao da njegova pobjeda reflektira rastuću potporu ljevičarskim pokretima diljem Europe, bilo da je riječ o grčkoj Sirizi ili španjolskom Podemosu.

"Izbor Corbyna kao lidera Laburista (...) je značajan doprinos paneuropskoj fronti protiv mjera štednje koji šalje poruku nade svim ljudima Europe," napisali su u priopćenju iz Sirize, dok Reuters ističe da je on donekle nalik iznenađenju koje u Americi predstavlja predsjednički kandidat Bernie Sanders uživajući sve veću podršku ulijevo od centra ustrojenih demokrata.

Corbyn zagovara poreze na bogatstvo i nudi dvosmislen stav o britanskom članstvu u EU. On je na plebiscitu o pristupu u 1975. zaokružio "ne" što snaži izglede za izlazak Britanije nakon referenduma koji je premijer David Cameron obećao u 2017. godini.

"Učiti od Marxa"

Pobjedu su mu osigurale, u odnosu na političku srednju struju EU, izrazito radikalne mjere kakva je širenje investicija tiskanjem svježeg novca i ponovna nacionalizacija velikog dijela ekonomije.

Političar je tijekom kampanje nekoliko puta odgovarao na pitanja o Marxu, ne skrivajući divljenje prema liku i djelu. "On (Marx) je u suštini fascinantna figura koja je primijetila mnogo toga i od koje možemo mnogo toga naučiti," rekao je Corbyn u televizijskom intervjuu iako iznošenje takvih gledišta predstavlja tabu među vodstvom Laburista.  

Pojedini analitičari sugeriraju da će povratak stranke socijalističkim korijenima, njena predanost državnom vlasništvu i suradnji sa sindikatima uništiti izglede za dobar rezultat na nacionalnim izborima u 2020. godini i olakšati još jednu pobjedu konzervativnog premijera Camerona koji drugi mandat traži kroz obećanje da će nastaviti sa sječom socijalnih davanja.


"Stranka hoda sa zatvorenim očima i rukama ispruženima iznad ivice litice prema oštrim stijenama ispod," slikovito je komentirao bivši laburistički premijer Tony Blair u predizbornoj molbi članovima stranke da zaustave uspon Corbyna.   

"Vrlo ozbiljan trenutak"

Drugi podsjećaju na težak poraz Laburista u Škotskoj gdje je pobjedu odnijela Škotska nacionalna stranka s programom koji se snažno protivi politici štednje i drugim smjernicama britanskih konzervativaca. "Veličina izazova za pobjedu u 2020. je golema, mi moramo vratiti Škotsku u engleskim pokrajinama i ja nisam potpuno uvjeren da je 'ljevičarska' poruka dovoljna za pobjedu u ovoj zemlji," rekao je zastupnik laburista David Lammy.

Obećanje o povećanju investicija i posljedičnom rastu državnog duga nailazi na odobravanje mladih generacija, ali Laburiste značajno udaljuje od političkog centra i moglo bi ići na ruku konzervativcima koji zagovaraju štednju.

"Ovo je vrlo ozbiljan trenutak za našu zemlju," rekao je konzervativni ministar obrane Michael Fallon za BBC TV. "Oni su rizik po našu nacionalnu sigurnosti, oni bi potkopali našu obranu, ali više od toga oni su opasnost za našu ekonomsku sigurnost; oni bi nagomilali poreze na rad i zaradu i to bi utjecalo na sve zaposlene".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.